De 18-jarige Zahira, van Pakistaanse afkomst, wordt door haar ouders onder druk gezet om met een door hen gekozen man te trouwen.
Titel
Noces / regie en scenario Stephan Streker
Andere titel
A wedding
Regisseur
Stephan Streker
Acteur
Lina El Arabi Sébastien Houbani Babak Karimi Neena Kulkarni Olivier Gourmet
Taal
Meertalig, Frans, Urdu
Uitgever
Imagine, 2017
1 dvd-video
Oorspr. opname
2016
Speelduur
94 min.
Aantekening
Afwisselend Frans en Urdu gesproken Nederlands ondertiteld
EAN
5425037940689
mooov

Besprekingen

Derde speelfilm van de Belgische regisseur Stepa Streker. De 18-jarige scholiere Zahira is van Pakistaanse afkomst en woont in Brussel. Wanneer ze zwanger raakt van haar niet-Pakistaanse vriendje laat die haar in de steek. Haar ouders keuren abortus niet af, maar Zahira twijfelt. Tegelijkertijd zetten haar ouders haar onder druk om met een Pakistaanse man te trouwen. Ze mag zelf kiezen uit drie kandidaten, verre neven, die ze via Skype leert kennen. De recensenten geven 3-4 sterren. Bor Beekman (Volkskrant 30-3-'17) ziet 'een giftige mix van liefde, verantwoordelijkheidsgevoel en eer', maar concludeert 'Zijn Noces is onderhoudend, maar dringt onvoldoende door om echt indruk te maken.' Ronald Rovers (Trouw 30-3-'17): 'Noces' is uitstekend drama en een slimme analyse van de paradoxale situatie waarin (een deel van de) jonge moslima's zich in West-Europa bevinden.'

Over Stephan Streker

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Colonel Olrik

Stephan Streker (Brussel, 17 maart 1964) is een Belgisch filmregisseur en scenarioschrijver.

Biografie

Stephan Streker werd in 1964 geboren in Brussel en startte zijn carrière als journalist en werkte als filmcriticus en sportreporter (voornamelijk voetbal en boksen) voor verscheidene Belgische en Franse nieuwsbladen en magazines, voor radio en tv. In 1990 publiceerde hij een essay over Serge Gainsbourg onder de titel Gainsbourg - Portrait d'un artiste en trompe-l'œil.

In 1993 realiseerde Streker zijn eerste korte film Shadow boxing en in 2004 regisseerde hij zijn eerste langspeelfilm Michael Blanco. In 2014 werd zijn film Le monde nous appartient genomineerd voor de Magritte voor beste film.

Filmografie