Boek
Nederlands

Zwarte weduwen

Sabine Adler (auteur)
+1
Zwarte weduwen
×
Zwarte weduwen Zwarte weduwen

Zwarte weduwen

Genre:
Relaas over het Tsjetseens-Russische conflict, gezien door de ogen van een jonge Tsjetseense vrouw die veel gruwelen meemaakt, haar zusters verliest bij de Moskouse theatergijzeling in 2002 en tenslotte Tsjetsenie͏̈ ontvlucht.
Titel
Zwarte weduwen
Auteur
Sabine Adler
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Ich sollte als Schwarze Witwe sterben
Uitgever
Amsterdam: Saffraan, 2005
287 p.
Aantekening
Omslagondertitel : Het leven van drie Tsjetsjeense zussen tussen angst en vergelding
ISBN
90-499-9996-4

Besprekingen

Zwarte weduwen zijn die Tsjetsjeense vrouwen die zichzelf doden met een gordel springstof om hun lijf en daarbij pogen zoveel mogelijk slachtoffers te maken. De schrijfster is een Duitse journaliste, die door de Duitse televisie en radio veelvuldig werd ingezet om de Tsjetsjeense oorlog te verslaan en daardoor vaak met Tsjetsjeense families en het verzet, waarvan de Zwarte Weduwen een gruwelijke exponent zijn, in aanraking kwam. In het eerste deel van haar boek,'Tsjetsjeense rituelen', introduceert ze haar centrale personage Raisa. Die maakt de volle ellende van de oorlog mee. Vier van haar broers zijn de bergen ingevlucht om zich bij het verzet te voegen. Ze moet meemaken dat haar zus Medina volgens alle Tsjetsjeense rituelen in het huwelijk treedt, om vlak daarop haar bruidegom Malik te zien omkomen bij een aanslag op een Russisch kampement. De gewonde Malik wordt in het bijzijn van zijn vrouw door de Russen met benzine overgoten en verbrand. Raisa zelf wordt door de Russen aangehou…Lees verder
De auteur, een Duitse journaliste die Tsjetsenië grondig heeft leren kennen, laat ons het Tsjetseens-Russische conflict van binnenuit zien, door de ogen van de achttienjarige Raisa. Zij moet gegijzelden bewaken terwijl haar broers de Russen bevechten. Haar zusjes, van wie een haar man op een gruwelijke wijze door de Russen heeft zien vermoorden, zijn geronseld voor de Zwarte Weduwen, een Tsjetseense terroristen-brigade. Ze doen mee aan het Moskouse theater-gijzelingsdrama van enige jaren geleden en overleven dat niet. Beide kanten worden belicht: gruweldaden van het Russische leger, en het even gruwelijke fanatisme van Tsjetseense moslimextremisten die zich meester hebben gemaakt van de vrijheidstrijd voor een vrij Tsjetsenië en ook hun eigen mensen de dood in drijven. Een der publicaties over het Tsjetseense conflict in het Nederlands, vlot geschreven, terzake kundig.