Boek
Nederlands

Kunst met katten

Ruth Brown (auteur), Joukje Akveld (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Als Tom met zijn oma naar het museum gaat, komt hij op een heel bijzondere tentoonstelling terecht. Op elk schilderij (paginagroot afgebeeld) staat een kat. Ze zijn gebaseerd op het werk van bekende kunstenaars als Mondriaan en Van Gogh. Vanaf ca. 6 jaar.
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Kunst met katten / tekst en illustraties Ruth Brown ; vertaling Joukje Akveld
Auteur
Ruth Brown 1941-
Vertaler
Joukje Akveld
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A gallery of cats
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, © 2019
[32] p. : ill.
ISBN
9789051167559 (hardback)

Besprekingen

Prentenboek met een stapelverhaal waarin Tom in het museum terechtkomt bij een tentoonstelling van kattenschilderijen. Terwijl hij het ene na het andere schilderij bekijkt, lopen steeds meer schilderijkatten met hem mee. Op iedere spread bekijkt hij een volgend schilderij en leest hij het ernaast hangende bordje met toelichting over de afgebeelde kat. De schilderijen, paginagroot afgebeeld op elke rechterbladzijde, zijn herkenbaar geïnspireerd op het werk van moderne kunstenaars als Klimt, Mondriaan en Magritte (achter in het boek staat een overzicht) en eigenlijk gaan de teksten ook over deze kunstenaars en hun werk. De teksten bevatten enkele moeilijke woorden als ‘temperamentvol’ en ‘observerend’ en zijn soms teveel geschreven met het oog op de volwassen voorlezer die weet naar wie verwezen wordt, maar ze zijn ook grappig. De illustraties lokken kijkplezier uit en de verwijzingen naar bestaande kunstenaars geven het boek diverse gebruiksmogelijkheden op o.a. school. Vertaald vanuit…Lees verder

Over Ruth Brown

CC BY 2.0 - Foto van/door caviera

Ruth Brown, echte naam Ruth Alston Weston (Portsmouth (Virginia), 12 januari 1928 – Las Vegas, 17 november 2006) was een Amerikaanse R&B-zangeres.

Zij was actief van 1949 tot 1993, en met name in de jaren vijftig nam zij een groot aantal hits op voor Atlantic Records. In 1989 werd haar een Tony Award uitgereikt voor de beste leidende rol in de musical Black and Blue.

Biografie

Ruth Alston Weston werd als eerste van 7 kinderen geboren in (Portsmouth (Virginia). Daar ging ze naar I. C. Norcom High School, welke toentertijd nog gescheiden was. De vader van Ruth was een stuwadoor en leidde het lokale kerkkoor. Ruth zelf was meer geïnteresseerd in het zingen in nachtclubs. Ze werd geïnspireerd door Sarah Vaughan, Billie Holiday en Dinah Washington. In 1945 verliet Brown haar huis in Portsmouth samen met trompettist Jimmy Brown, met wie ze later te trouwde, om in cafés en clubs op te treden.

Lees verder op Wikipedia