Besprekingen

Het plan was dat Koekoeksjong van Robert Galbraith vrij geruisloos in de boekenwinkels zou terechtkomen en recensenten het debuut van deze Britse auteurmet een onbevooroordeelde blik zouden bespreken. Dat liep gesmeerd, tot een loslippige medewerker van een advocatenkantoor onthulde dat Galbraith het pseudoniem is van niemand minder dan J.K. Rowling, auteur van de ‘Harry Potter’-boeken. Weg anonimiteit en welkom mediacircus.
Koekoeksjong is een uitstekende thriller in de beste Britse speurderstraditie. Hoofdpersonage is privédetective Cormoran Strike, een wat lijvige ex-militair die op straat wordt gezet door zijn vriendin. Daardoor ziet Strike zich genoodzaakt zijn kantoor als tijdelijke woonplaats te gebruiken. Dat levert geen al te beste indruk op bij potentiële klanten en bij zijn nieuwe secretaresse Robin. Strike weet de eindjes moeilijk aan elkaar te knopen, tot hij gecontacteerd wordt door John Bristow. Bristows halfzus Lula, een bekend fotomodel, heeft enkel…Lees verder

Harry Potter met een beenprothese

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling nam haar lezers bij de neus toen ze onder een nieuw pseudoniem een misdaadroman uitbracht. Voor haar reeks over de tovenaar met het brilletje moet 'Koekoeksjong' echter geenszins onderdoen.

Hoewel 'Koekoeksjong', volgens de uitgever de debuutroman van ene Robert Galbraith, al meteen na verschijnen in april lovende kritieken kreeg, werden er slechts enkele honderden exemplaren van verkocht.Tot een journalist van de krant The Sunday Times vorige zomer uitvogelde dat achter Galbraith eigenlijk J.K. Rowling (kleine foto) schuilging, en 'Koekoeksjong' dus de negende roman was van de auteur die wereldberoemd werd met de Harry Potter-reeks. De verkoop van het boek schoot meteen de hoogte in. Een beetje jammer misschien, want Rowling wilde met haar pseudoniem duidelijk een punt maken. Het was bovendien niet de eerste keer dat de Britse schrijfster haar echte identiteit verborg. Ook de initialen die op al haar boeken prijken moesten in eerste instantie jongenslezers overtuigen dat de Harry Potter-reeks vooral niet door een vrouw was geschreven.Maar een goed boek verdient veel gelezen te worden, dus is het maar goed dat 'Koekoeksjong' de aandacht krijgt die het verdient. In Row…Lees verder

Als het beroemde fotomodel Lula Landry van het balkon van haar luxe appartement in Londen is gesprongen, concludeert de politie na uitgebreid onderzoek dat ze zelfmoord pleegde. Maar haar geadopteerde broer John kan dat niet geloven en vraagt privédetective Cormoran Strike om de zaak te onderzoeken. Strike (35), die door zijn werk bij de militaire politie, in Afghanistan bij een explosie zijn onderbeen kwijtraakte, werkt nu zelfstandig en gaat samen met zijn tijdelijke, zeer efficiënte assistente Robin op onderzoek. Het politieonderzoek lijkt degelijk, maar hij ontdekt toch dingen die niet kloppen. Deze goed vertaalde eerste misdaadroman onder pseudoniem van J.K. Rowling (1965), auteur van de Harry Potter-jeugdromans, werd enthousiast besproken. Het spannende, vaak ook geestige verhaal heeft vaart door steeds nieuwe verwikkelingen, de plot is uitstekend en het speurderskoppel heel sympathiek. Het heel verrassende slot is ook logisch. Kleine druk.

Over Robert Galbraith

CC BY 2.0 - Foto van/door Daniel Ogren

Joanne (Jo) Rowling (Yate bij Bristol, 31 juli 1965) is een Britse schrijfster. Ze is het bekendst als de schepper van de Harry Potter-fantasyserie. De Harry Potter-boeken kregen wereldwijd veel aandacht en wonnen meerdere prijzen, er zijn meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht. De boeken vormden de basis voor de Harry Potter-filmserie, waarbij Rowling in twee van de acht delen als producer optrad. Rowlings ouders heten Peter Rowling en Anne Volant Rowling.

Rowling schreef vooral onder de naam J.K. Rowling, waarin de 'K' staat voor de naam van haar oma Kathleen. In werkelijkheid heeft Rowling geen tweede naam. De 'K' heeft ze toegevoegd toen de uitgever van de Harry Potter-boeken stelde dat jongens geen boeken zouden lezen die geschreven zijn door een vrouw. Door alleen haar initiaal te gebruiken zou dat worden verbloemd. Enkel de 'J' vond ze te weinig, dus werd er een initiaal bij bedacht.

Een deel van haar latere boeken…Lees verder op Wikipedia