Dvd
Engels

Vincent & Theo

Robert Altman (regisseur), Tim Roth (acteur), Paul Rhys (acteur)

Vincent & Theo

Robert Altman (regisseur), Tim Roth (acteur), Paul Rhys (acteur)
Het leven van Vincent van Gogh, vanaf het begin van zijn carrière als schilder, met veel aandacht voor de relatie met zijn broer Theo
Taal
Engels
Uitgever
Lime-Lights Pictures, 2006
1 dvd-video
Oorspr. opname
1990
Speelduur
ca. 140 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5412012148918

Besprekingen

Een Brits-Franse speelfilm uit 1990 van Robert Altman (A Prairie Home Companion, The player, MASH). Altman vertelt het levensverhaal van Vincent van Gogh vanaf het moment dat hij besloot schilder te worden tot zijn dood in 1890. Veel aandacht wordt besteed aan Vincent's relatie met zijn broer Theo. In de hoofdrollen Tim Roth (Reservoir dogs; Funny games U.S.; Youth without youth*) en Paul Rhys, verder onder meer de Nederlandse acteurs Kitty Courbois, Hans Kesting, Johanna ter Steege en Peter Tuinman. De Speelfilmencyclopedie (zesde editie, 1995) schrijft: '(...) Prachtig werk, met name van de acteurs Tim Roth en Paul Rhys, scenarioschrijver Julian Mitchell en cameraman Jean Lepine, door de hand van meester Robert Altman tot een hecht geheel gesmeed. Groots, deze gefilmde biografie. Altman heeft ook een imposante montage van 140 minuten gemaakt voor de bioscoop, waarin veel van Theo's achtergronden werden weggelaten.' De dvd bevat de bioscoopversie, zonder extra's.

Over Robert Altman

Robert Bernard Altman (Kansas City, 20 februari 1925 – Los Angeles, 20 november 2006) was een Amerikaanse filmregisseur die bekendstond om zijn bijzondere films die naturalistisch zijn met een origineel perspectief.

Kenmerken van zijn films

Als regisseur gaf Altman de voorkeur aan verhalen die de intermenselijke relaties tonen. Hij verklaarde dat hij meer geïnteresseerd is in personages dan in ingewikkelde verhaallijnen. Als dusdanig neigde hij ernaar om slechts een basisplot voor de film te schetsen. Hij verwees naar het scenario als "blauwdruk" voor de actie en stond zijn acteurs toe om dialogen te improviseren.

Altman geloofde niet dat de toeschouwer zijn film na één keer kijken gezien kon hebben. Altman zei hierover: "Pas nadat je mijn films gezien hebt en weet wat het verhaal is en wat er gaat komen, pas dan worden ze interessant. Bij een tweede keer kijken hoef je je ook geen zorgen meer te maken over d…Lees verder op Wikipedia