Boek
Nederlands

Het leven is vurrukkulluk

Remco Campert (auteur)
+1
Het leven is vurrukkulluk
×
Het leven is vurrukkulluk Het leven is vurrukkulluk

Het leven is vurrukkulluk

In een groepje jonge kunstenaars speelt de liefde een grote rol.
Titel
Het leven is vurrukkulluk
Auteur
Remco Campert
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
153 p.
ISBN
9789403117409 (paperback)

Besprekingen

Herdruk van een der bekendste romans van Remco Campert (1929). De hoofdstukken lijken op het eerste gezicht op zichzelf staande fragmenten, maar op den duur blijkt er toch een grote eenheid te heersen. De personen krijgen namelijk allemaal met elkaar te maken. De rode draad wordt gevormd door drie liefdesaffaires, twee in het heden en één in het verre verleden. Het decor is het kunstenaarsmilieu van de jaren zestig. Opvallend zijn de stijl en het taalgebruik van Campert. Veel woorden worden fonetisch weergegeven (zie bijvoorbeeld de titel) en dit heeft een bijzonder komisch effect. De roman blijft na jaren nog steeds erg sterk, al is hij hier en daar gedateerd. Dit boek is kenmerkend voor een bepaalde literaire periode en niet alleen daarom zal het zijn plaats in de moderne Nederlandse letterkunde behouden. Vrij kleine druk. Verfilmd door Frans Weisz. Vanaf eind januari 2018 in de bioscoop.

Over Remco Campert

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Remco Wouter Campert (’s-Gravenhage, 28 juli 1929) is een Nederlandse dichter, columnist en schrijver van verhalen en romans. Hij maakte deel uit van de literaire stroming van de Vijftigers. In maart 2018 maakte hij bekend te stoppen met het schrijven van romans en columns. Op onregelmatige basis schrijft hij nog wel 'notities' voor de Volkskrant.

Persoonlijk leven

Zijn vader was de dichter Jan Campert, auteur van onder andere het gedicht Het lied der achttien dooden. Zijn moeder was actrice Joekie Broedelet, onder andere bekend van de gastrollen die ze op latere leeftijd speelde bij Van Kooten en De Bie. Zij gingen uit elkaar toen Campert drie jaar was, waarna hij afwisselend bij een van hen en bij zijn grootouders woonde tot hij in 1942 werd ondergebracht bij een pleeggezin. Toen de wijk waarin ze woonden door de Duitsers werd afgebroken, vertrok het gezin naar Epe, waar Campert de Mulo bezocht. Het was o…Lees verder op Wikipedia