Brieven die Remco Campert en Kees van Kooten elkaar tussen november 2017 en juli 2018 schreven over uiteenlopende onderwerpen, van luchtig tot serieus.
Titel
Aanelkaar
Auteur
Remco Campert Kees Van Kooten
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, © 2019
167 p. : ill.
ISBN
9789403143200 (hardback)

Besprekingen

Remco Campert (1929) en Kees van Kooten (1941) hebben al decennialang een vriendschap. In 2017 ontstond het plan om een gezamenlijk boek te schrijven en dat leidde tot deze 58 brieven, netjes half-half verdeeld en geschreven tussen november 2017 en juli 2018. Bij de onderwerpen die de twee schrijvers aankaarten, zijn hun eerste ontmoeting, humoristische schrijvers, Nederlandse en Parijse obers, oorlogsherinneringen, woorden van vroeger, (klein)kinderen, poëzie, Arnon Grunberg, het ongemakkelijk poseren voor fotografen, de voetbalclubs uit hun jeugd en hoofddoeken. Stilistisch zijn de brieven van beide kanten perfect, maar zonder de aandacht (vanaf halverwege de bundel) voor thema's als ouderdom, sterfelijkheid, het aftakelende geheugen en de naderende dood zou dit toch wel een heel vrijblijvend bundeltje zijn geworden. De laatste 24 pagina's bevatten grappige foto's, teksten, ansichtkaarten en collages die de mannen elkaar in het verleden toestuurden. Een lieve en vriendelijke bundel.

Over Remco Campert

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Remco Wouter Campert (’s-Gravenhage, 28 juli 1929) is een Nederlandse dichter, columnist en schrijver van verhalen en romans. Hij maakte deel uit van de literaire stroming van de Vijftigers. In maart 2018 maakte hij bekend te stoppen met het schrijven van romans en columns. Op onregelmatige basis schrijft hij nog wel 'notities' voor de Volkskrant.

Persoonlijk leven

Zijn vader was de dichter Jan Campert, auteur van onder andere het gedicht Het lied der achttien dooden. Zijn moeder was actrice Joekie Broedelet, onder andere bekend van de gastrollen die ze op latere leeftijd speelde bij Van Kooten en De Bie. Zij gingen uit elkaar toen Campert drie jaar was, waarna hij afwisselend bij een van hen en bij zijn grootouders woonde tot hij in 1942 werd ondergebracht bij een pleeggezin. Toen de wijk waarin ze woonden door de Duitsers werd afgebroken, vertrok het gezin naar Epe, waar Campert de Mulo bezocht. Het was o…Lees verder op Wikipedia