Boek
Nederlands

Vertel het iemand : roman

Rachida Lamrabet (auteur)

Vertel het iemand : roman

Genre:
Een jonge Fransman met Marokkaanse roots wordt naar het front van WOI gestuurd. Om staande te blijven in de gruwel om hem heen, houdt hij een dagboek bij. Daarin schrijft hij ook over het racisme van de officiers. Later wordt hij berecht in een proces wegens hoogverraad en komen die geschreven woorden hem duur te staan. Hij komt in de gevangenis terecht. Wanneer zijn vader hem daar bezoekt, vertel
Onderwerp
Wereldoorlog I, Racisme
Titel
Vertel het iemand : roman
Auteur
Rachida Lamrabet
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Polis, © 2018
255 p.
ISBN
9789463103107 (paperback)

Besprekingen

De verliezen van een vader en een zoon

Rachida Lamrabet schrijft met Vertel het iemand een verbeeldingsrijke WO I-roman. Daarin richt ze de lens op een verscheurde Frans-Marokkaanse jongen die tussen twee stoelen valt.

Het was een literaire entree door de grote poort voor Rachida Lamrabet in 2007. Met haar debuut Vrouwland schreef ze meteen de - intussen opgedoekte - Vlaamse Debuutprijs op haar naam. Lamrabet leek bovendien, samen met Mustafa Kör, als breekijzer te kunnen fungeren voor een nieuwe lichting fictie-auteurs van vreemde origine. Terwijl tegenwoordig in Frankrijk en Nederland literatuur van schrijvers met een migratie-achtergrond floreert en zelfs voorname prijzen wegkaapt (denk aan Murat Isik en de Libris), blijft het in Vlaanderen nog steeds met het vergrootglas zoeken naar auteurs van buitenlandse afkomst.

Ruim elf jaar later is de Vlaams-Marokkaanse Lamrabet (°1970) nog altijd een van hun uithangborden, hoewel haar laatste roman De man die niet begraven wilde worden al uit 2011 dateert. Stemmen als Fikry El Azzouzi en Dalilla Hermans voegden zich bij haar. Maar affirmeren doen ze zich - noodgedwongen - met hun politieke of maatschappelijke stellingnames. Lamrabet be…Lees verder

Het vaderland Frankrijk

Roman. Vertel het iemand is een broodnodige herschrijving van de geschiedenis. Maar Rachida Lamrabet levert met haar roman ook actueel commentaar.

Allemania noemen de Marokkanen het land waar de witte beer vandaan komt die in de tuin van de sultan in Fès leeft. De beer verscheurt heel wat tuinmannen en bedienden voordat hij vervangen wordt door een niet minder gevaarlijke leeuw.

Rachida Lamrabet vertelt in haar tweede roman, na het succesvolle Vrouwland (2007), het verhaal van een naamloze soldaat in de Eerste Wereldoorlog die het niet voor het kiezen heeft: sterven in een gevangenis in Fès, of naar de loopgraven, waar Frankrijk de jongens uit zijn koloniën - Algerije, Senegal, Marokko - laat sneuvelen in de strijd tegen Duitsland.

Leugens

De jongen houdt zijn belevenissen bij in een dagboek, zoals hij Franse soldaten hun oorlogservaringen ziet opschrijven. Hij is een van de weinigen uit zijn regiment die kunnen lezen en schrijven. Zijn moeder was een alleenstaande vrouw en om onder haar verstikkende liefde uit te komen, vertrok hij naar een zawiya (kloosterschool) waar hij soera's leer…Lees verder

Hoofdfiguur is een jonge Amazigh die opgroeit zonder vader en later te weten komt dat hij een tweelingzus heeft en dat hun vader een Franse tekenaar is, die door Marokko trok en een dorpsmeisje zwanger maakte. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog wordt hij met vele landgenoten naar het front gestuurd, waar hun racistische Franse oversten hen als kanonnenvlees de eerste linie in sturen. Een geschrapte zin uit zijn dagboek wordt gelezen als hoogverraad en hij wordt ter dood veroordeeld. Tijdens zijn laatste nacht vertelt hij zijn verhaal aan zijn vader, met de vraag om het dagboek naar zijn zus te brengen. Een beklemmende, relevante roman die een vergeten stuk geschiedenis in beeld brengt, verteld in een gedreven, soms wat breedvoerige, maar toegankelijke stijl. De Vlaamse schrijfster (1970) en juriste debuteerde in 2007 met 'Vrouwland', bekroond met de Vlaamse Debuutprijs.

Over Rachida Lamrabet

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Koen Broos, huisfotograaf

Rachida Lamrabet (Sidiboujedain, 1970) is een Belgisch schrijfster en juriste van Marokkaanse origine.

Levensloop

Lamrabet immigreerde met haar ouders naar België in 1972. Haar werk is sterk geïnspireerd door de thema's migratie en identiteit. Lamrabet was daarnaast ook juriste voor Unia (Interfederaal Gelijkekansencentrum).

In 2006 won ze de Kif Kif literatuurprijs "Kleur de kunst!" met het verhaal Mercedes 207. Het werd opgenomen in Kif Kif. Nieuwe stemmen uit Vlaanderen, een bundel verhalen van Nederlandse, Vlaamse, autochtone en allochtone jonge schrijvers waaronder ook Malika Chaara.

In 2007 debuteerde Lamrabet met Vrouwland, een verhaal over jonge mensen die dromen van een beter leven. Vrouwland won in 2008 de Debuutprijs van Boek.be met medewerking van de Provincie Antwerpen. Ze won de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2008 voor Een kind van God.

In 2020 kreeg Lamrabet de t…Lees verder op Wikipedia