Boek
Nederlands

Kamiel de kameel

Pim Lammers (auteur), Suzan T'hooft (illustrator)
+1
Kamiel de kameel
×
Kamiel de kameel Kamiel de kameel
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Er komt een nieuw dier op de boerderij: Kamiel. De dieren weten niet zo goed wat ze van die kameel moeten denken. Hij doet alles anders. Maar als Kamiel een kennismakingsfeest geeft, wint hun nieuwsgierigheid het van de twijfel. Prentenboek met vrolijke, zachtgekleurde potloodtekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Feesten, Boerderijen
Titel
Kamiel de kameel
Auteur
Pim Lammers
Illustrator
Suzan T'hooft
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2021
[36] p. : ill.
ISBN
9789462915503 (hardback)

Besprekingen

Wat is er toch aan de hand op de boerderij? Normaal worden de dieren gewekt door haangekraai, maar nu door ‘getik, gehamer en geboor.’ Alle dieren vinden dat zij in aanmerking komen voor een nieuw hok, maar dan spijkert de boer het bordje ‘Kamiel’ boven de nieuwe stal. Maar op de boerderij heet niemand Kamiel. Wie zal het nieuwe dier zijn? Dan neemt een kameel zijn intrek in de nieuwe stal en hij organiseert een kennismakingsfeestje. De meeste dieren willen niet gaan, maar hun nieuwsgierigheid is te groot. Na enige aarzeling wordt het een heel geslaagd feestje. Een vrolijk prentenboek waarin het thema ‘vreemdeling’ en hoe daarop gereageerd wordt erg goed is uitgewerkt en aanleiding biedt om daarover in meer brede zin, als universeel thema, met jonge kinderen te praten. Erg mooi wordt de twijfel van de dieren op de uitnodiging om kennis te maken en de vooroordelen ten opzichte van een nieuwkomer vormgegeven. Als er later een flamingo komt, reageren de dieren dan ook heel anders. De kl…Lees verder

Kamiel de kameel

Boerin is druk in de weer op de boerderij. Ze bouwt een nieuwe stal. Alle dieren denken dat de stal voor hen is, maar dan hangt de boerin er een naambordje boven. Er staat Kamiel op. Dat dier kennen ze niet! De spanning begint te stijgen. Wie is deze vreemdeling?Een boek geschreven door Pim Lammers is er steeds eentje met een boodschap. Dat is nu niet anders. Op de boerderij wonen allemaal typische boerderijdieren: een varken, een paard, een haan enzovoort. Hoe reageren deze dieren als er plots een ‘exotisch’ dier bij hen komt wonen? Zullen ze Kamiel zomaar aanvaarden? Kunnen ze elkaar de hand reiken en bruggen slaan? De beste manier is om dat te weten te komen is een feestje bouwen, denkt Kamiel.Pim weet op een kindvriendelijke manier integratie bespreekbaar te maken. Het kan ook gewoon leuk zijn om nieuwe dingen te leren, bijvoorbeeld hoe anderen feest vieren.Suzan T’hooft houdt ervan om dieren te tekenen. Zij is dus de gek…Lees verder

Over Pim Lammers

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Pim Lammers

Pim Lammers (2 oktober 1993) is een Nederlandse schrijver.

Loopbaan

Lammers studeerde politicologie en Nederlandse taal & cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. In 2017 verscheen zijn eerste prentenboek, Het lammetje dat een varken is, met illustraties van Milja Praagman. Het was het allereerste Nederlandse transgender-prentenboek. In 2018 werd het boek bekroond met een Zilveren Griffel en daarmee werd Lammers op 24-jarige leeftijd de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit. Naast kinderboeken schrijft hij ook voor volwassenen.

Lammers werd in 2023 door het CPNB uitgekozen om het kinderboekenweekgedicht te schrijven. Toen er op sociale media passages rondgingen uit zijn korte verhaal Trainer (2016, voor volwassenen), dat gaat over intimiteiten tussen een jongen en diens voetbaltrainer, kreeg hij doodsbedreigingen en trok hij zich terug.

Prijzen