Boek Nederlands

Een andere stilte

Phillip Lewis (auteur), Lidwien Biekmann (vertaler)
Als een jongen zijn ouderlijk huis in een armoedige streek in North Carolina verlaat om te gaan studeren, besluit hij daar nooit meer terug te komen, maar het loopt anders.
Titel
Een andere stilte
Auteur
Phillip Lewis
Vertaler
Lidwien Biekmann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Barrowfields
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
333 p.
ISBN
9789021409894 (paperback)

Besprekingen

Een eng huis op de berg

Roman. De Amerikaan Phillip Lewis debuteert sterk met een trage roman over een plek die zijn personages niet loslaat: de Appalachen.

Welk seizoen het ook is, in de bergen wordt het koud als de zon ondergaat. Dat krijgt Henry Aster te horen van zijn grootmoeder. Net als zijn vader groeit de jongen op in Old Buckram, een dorpje in de Appalachen. Die vader, Henry Aster Sr, verliet Old Buckram om te studeren. Hij leerde een vrouw kennen en keerde terug naar de plek van zijn kindertijd.

Aster Sr had een moeilijke jeugd. De inwoners van het dorp jagen geen grootse dromen na. Het volstaat er om ja te knikken en de pastoor te geloven op zijn woord. Lewis schrijft dat ze in Old Buckram bidden tot 'een levende maar verre God'. De dorpelingen geloven in spoken en zijn bijgelovig. Boeken vinden ze onbelangrijk, onzedelijk zelfs, en de pastoor wil werk van William Faulkner verbranden. Maar Aster Sr leeft voor de literatuur. Hij is verzot op Edgar Allan Poe, Thomas Wolfe en Albert Camus, en zelf werkt hij aan een boek over zijn leven en dat van de bewoners van het dorp.

Het lijkt erop dat Phillip ­Lewis met …Lees verder

Het verhaal speelt zich af in de Appalachen in North Carolina. Een armoedig en achtergebleven streek waar zich erg geïsoleerd op een heuvel een huis bevindt dat is opgetrokken uit staal en glas. In dat huis groeit Henry Aster op met zijn jongere zusje. Zijn vader, een afstandelijke jurist, is in zijn vrije tijd een overambitieuze schrijver, die zich in zijn bibliotheek opsluit om te schrijven en piano te spelen. Hij moet ook voortdurend vechten tegen zijn toenemende drankzucht. Zijn moeder is een rustige en zorgzame vrouw. Een tragedie in de familie is er de oorzaak van dat zijn moeder alleen voor de beide kinderen moet zorgen. Henry verlaat het huis om te gaan studeren en neemt het dramatische besluit niet meer terug te keren. Hij wordt smoorverliefd op Story en keert dan toch terug naar het huis van zijn jeugd om zichzelf te hervinden. Een zeer intelligent, in mooie literaire taal geschreven en indrukwekkend debuut van Phillip Lewis (1971).