Boek
Engels
De moeder van de toekomstige koning Henry VII vertelt hoeveel ze ervoor over heeft om haar zoon op de Britse troon te krijgen.
Titel
The red queen
Auteur
Philippa Gregory
Taal
Engels
Uitgever
London: Simon & Schuster, 2011
419 p.
ISBN
9781849833639 (paperback, A format) 9781847394651 (paperback, B format)

Andere talen:

Besprekingen

Dit is het tweede deel van de trilogie 'The cousins’ war' over de Rozenoorlogen in 15e-eeuws Engeland. Dit deel bestrijkt dezelfde periode als het eerste deel 'The white queen'*, maar nu gezien door de andere partij, de Lancasters. Margaret Beaufort, de moeder van de toekomstige koning Henry VII, is de vertelster. Ambitie is haar drijfveer met godsdienst als inspiratie, hierbij vervalt het verhaal te vaak in herhaling. De roman baseert zich op standaard historische feiten, chronologisch behandeld, aangevuld met fictie. Geschreven als bestseller concentreert de schrijfster zich op de -niet al te subtiele- emoties en karakters van haar personages en geeft weinig informatieve details over die tijd. Dit tweede deel is interessanter dan het eerste vanwege het meedogenloze karakter van de hoofdfiguur. Voorin een stamboom van de Houses of York, Lancaster en Tudor. Op het omslag staat een vrouw in historische kledij. Paperback met normale druk en ruime interlinie.

Over Philippa Gregory

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Philippa Gregory (Nairobi, 9 januari 1954) is een Engels schrijfster, vooral bekend van haar historische romans.

Leven en werk

Gregory werd in Kenia geboren maar ging al op jonge leeftijd met haar ouders naar Engeland terug. Ze kreeg een journalistieke opleiding en werkte vervolgens als verslaggeefster bij Portsmouth News en de BBC. Ondertussen studeerde ze tevens geschiedenis aan de Universiteit van Edinburgh en promoveerde daar op het onderwerp “literatuur van de 18e eeuw”. Ze gaf college aan de Universiteit van Durham en de Teesside Universiteit in Middlesbrough.

In 1987 debuteerde Gregory met de historische roman Wideacre, die het begin zou worden van een gelijknamige trilogie. Grote bekendheid verwierf ze met de ‘Tudor-reeks’ (2001-2008). Van het eerste deel, The Other Boleyn Girl (Nederlandse vertaling: De zusjes Boleyn) werd in 2003 door de BBC een televisiefilm gemaakt en in 2008 een gelijkn…Lees verder op Wikipedia