Boek
Nederlands

De kleur van de lucht

Peter H. Reynolds (auteur), L.M. Niskos (vertaler)
+1
De kleur van de lucht
×
De kleur van de lucht De kleur van de lucht
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Marisol is dol op tekenen. Wanneer haar klas een muurschildering mag maken in de bibliotheek, is ze meteen enthousiast. Ze besluit dat ze de lucht wil schilderen. Er is alleen één probleem: de blauwe verf is op.
Titel
De kleur van de lucht
Auteur
Peter H. Reynolds 1961-
Vertaler
L.M. Niskos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sky color
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2013
[32] p. : ill.
ISBN
9789047705444 (hardback)

Besprekingen

De kleur van de lucht? Blauw, zou je denken. De veelkleurige titel op de cover van dit boek laat echter vermoeden dat dit standaardantwoord hier geen optie is. In dit boek heeft de lucht ‘een heel nieuwe alles-door-elkaar-kleur’. Marisol is kunstenares en heeft haar eigen museum. De prent naast de tekst toont wat het museum in werkelijkheid is: een koelkast beplakt met kinderschilderijen. Peter H. Reynolds, schrijver en illustrator, neemt met dit beeld de fantasiewereld van het kind au sérieux. Deze benadering maakt de scène levensecht. De fijne humor die erin verborgen ligt, is vertederend. Zo'n koelkasttentoonstelling laat kleine vingers kriebelen: zo een museum wil elke kunstenaar in spe toch!
De klas van Marisol krijgt de opdracht samen één schilderij te maken. Maar hoe kan het meisje de lucht schilderen als ze haar blauwe verf niet vindt? Teleurgesteld keert ze naar huis. De ondergaande zon schittert in geelrode kleurschakeringen, de nacht is zwart, de morgen regengrijs. De …Lees verder
Marisol is gek op tekenen. Ze tekent altijd en overal. Ze kan niet wachten, als ze samen met haar klas de muur van de bibliotheek mag beschilderen. Ze weet één ding: zij zal de lucht verven. Als ze bij de potjes verf kijkt, ontdekt ze dat er geen blauw bij zit. Hoe kan ze de lucht schilderen als die kleur ontbreekt? Even later gaat ze met de schoolbus naar huis en terwijl ze naar de lucht kijkt, weet ze ineens de oplossing. In dit prachtig geïllustreerde boekje wordt de lezer duidelijk gemaakt, dat je verder moet kijken dan de 'gebaande paden'. Kinderen worden aangezet tot creativiteit. Op elke pagina staan een aantal korte tekstregels in een fantasieletter, met daarnaast of daaronder grappig getekende illustraties in zwart, bruin en wit; alleen de tekeningen van de kinderen en de tekenmaterialen zorgen voor enkele kleuracccenten. Pas als Marisol in de schoolbus zit en naar de lucht kijkt, komt er meer kleur in de afbeeldingen. En als ze droomt dat ze door de lucht zweeft, spatten de …Lees verder

De kleur van de lucht

Marisol schildert graag en veel: ze is echte kunstenaar. Ze heeft haar eigen museum en verrast iedereen met een mooie tekening. Op een dag stelt de juf voor om de muur van de bibliotheek te schilderen. Eerst moeten ze een ontwerp maken. De kinderen schilderen vissen en de oceaan. Marisol wil de lucht schilderen maar ze heeft geen blauwe verf. Ze kan de lucht dus niet schilderen, denkt ze. Maar in de bus naar huis kijkt ze naar de lucht en naarmate de dag vordert ziet ze de lucht steeds andere kleuren aannemen. De volgende dag maakt ze een lucht van heel veel kleuren door elkaar en dat is de kleur van haar lucht. Mooi om kinderen te leren kijken en van stereotiepen los te helpen komen. Dit boekje is een ode aan de fantasie en de creativiteit.