Verfilming van het eeuwenoude, hindoei͏̈stische epos waarin een oorlog gestreden wordt tussen twee takken van een Indiase familie, de strijd tussen goed en kwaad
Bevat
Disc 1 Originele versie
Disc 2 Bioscoopversie
Onderwerp
Mahabharata
Titel
The Mahabharata
Regisseur
Peter Brook
Acteur
Maurice Bénichou Georges Corraface Vittorio Mezzogiorno
Componist
Toshiyuki Tsuchitori 1950-
Taal
Engels
Uitgever
Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
2 dvd-video's
Oorspr. opname
1989
Speelduur
311, 164 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249471516

Besprekingen

Verfilming van het eeuwenoude, hindoeïstische epos uit India van regisseur Peter Brook, die bekend is van vele Shakespeareverfilmingen. Oorspronkelijk was dit een 9 uur durend toneelstuk dat later werd verfilmd in een 5 uur durend televisiedrama en een 3 uur durende bioscoopversie. Deze laatste versie is nu op dvd verschenen. De Mahabharata vormt samen met de Ramayama de belangrijkste hoeksteen van het hindoeïsme. Het vertelt het verhaal van de oorlog tussen twee zijden van een belangrijke Indiase familie. Aan de ene kant de Kauravas, aan de andere kant de jongere tak, de Pandavas. Zij strijden om de troon van Hastinapura, het koninkrijk van de Kuru clan. Met zijn grote filosofische diepgang en brede reikwijdte vormt de Mahabharata de literaire belichaming van zowel Groot-India als van haar rijke spirituele traditie. Anthony Nield (DVD-Times,i) vindt dat ondanks het feit dat het epos natuurlijk enorm is ingekort, het een heel goede verfilming.

Over Peter Brook

Peter Stephen Paul Brook (Londen, 21 maart 1925) is een Britse theaterproducent en regisseur.

Brooks studeerde aan de Westminster School, Gresham's School en Oxford. Hij maakte zijn regiedebuut in 1945 in het Birmingham Repertory Theatre nadat hij ontdekt was door Barry Jackson. Gedurende de jaren 50 werkte hij aan vele producties in Engeland, Europa en de Verenigde Staten. In 1962 keerde hij terug naar Stratford-upon-Avon, om zich aan te sluiten bij de vernieuwde Royal Shakespeare Company, waar hij gedurende de jaren 60 vele baanbrekende producties geregisseerd heeft. In 1970 richtte hij het Centre International de Recherche Théâtrale (CIRT), later het Théâtre des Bouffes du Nord, op in Parijs.

Eerbewijzen

  • 1965 Orde van het Britse Rijk
  • 1998 Orde van de Broeders van de Eer

Beïnvloeding

Brooks werk werd beïnvloed en geïn…Lees verder op Wikipedia