Boek
Nederlands

Vind je dit grappig, Sint?

Patricia David (auteur), Eline van Lindenhuizen (illustrator)
+1
Vind je dit grappig, Sint?
×
Vind je dit grappig, Sint? Vind je dit grappig, Sint?
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De mijter van Sint is versleten. De Naaipiet maakt een nieuwe, maar daar blijkt al gauw iets mee mis te zijn. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Titel
Vind je dit grappig, Sint?
Auteur
Patricia David
Illustrator
Eline van Lindenhuizen
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
45 p. : ill.
ISBN
9789044811605 (hardback)

Besprekingen

Clichés moet je doorbreken, zeker in een kinderboek. Door in een verhaal over Sinterklaas een ernstige Piet en een dolkomische Sint neer te zetten, wordt er al een stap in de goede richting gezet. Na Hoe Sinterklaas zijn baard verloor is Vind je dit grappig, Sint? het tweede Sinterklaasvoorleesverhaal van Patricia David. Het is geschreven voor kinderen vanaf vier jaar, maar voor hen is het toch wat te moeilijk. Voor kleuters zijn prenten een belangrijke ondersteuning van de tekst, maar hier doen de prenten dat niet echt. Kinderen vanaf vijf jaar zullen zeker begeesterd raken door het verhaal.
In dit boek is de mijter van de Sint oud en versleten, en daarom vraagt hij aan de Naaipiet om een nieuwe te maken. Maar deze Sint is wel heel bijzonder! Hij kan het niet laten om iedereen voor de gek te houden en zo bakt hij ook de Naaipiet een poets. Als de Sint en zijn Pieten uit Spanje vertrokken zijn om pakjes naar de kinderen te brengen, wordt al snel duidelijk dat er iets …Lees verder
Sint en Piet houden van grapjes maken. Dus valt de mijter wel eens in het water en de Sint van het paard. De Sint wordt ook zwart, omdat hij door de schoorsteen valt en dan geloven de kinderen niet meer dat hij de echte Sint is, omdat hij een lapjesmantel draagt. Het is wat bijeengeraapte humor die menig gelovig kind toch kan waarderen. Want sinterklaasverhalen zijn er nooit genoeg en worden jaar op jaar weer van stal gehaald. Dit boek vertelt in acht hoofdstukken hoe Sint van Spanje naar Nederland reist en allerlei grapjes uithaalt, samen met Piet. Zijn gevoel voor humor laat hem ondanks tegenslagen niet in de steek. De verhaaltjes worden omringd met vrolijke, kleurige en vaak grappige illustraties. De bladspiegel is ruim van opzet en de taal is eenvoudig. Om voor te lezen aan gelovigen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Vind je dit grappig, Sint?

De Sint pakt zijn valies want hij moet aan zijn pakjesreis beginnen. Hij merkt dat zijn mijter tot op de draad versleten is en vraagt aan Naaipiet of hij een nieuwe kan maken. Naaipiet doet zijn best maar de mijter is een beetje te groot en zorgt voor allerlei verwikkelingen tijdens de zeereis. Hij waait overboord, Sint wil hem grijpen en valt in zee. Vervolgens valt de mijter in de schoorsteen en Sint er achteraan. Wanneer Piet er stroken krantenpapier in lijmt om hem kleiner te maken, lost de lijm en de kinderen denken dat het een valse sint is. Wat een ellende, wat een schande!!! Een nogal flauw maar grappig bedoeld verhaal over de belevenissen van de Sint en zijn mijter. Het is vloeiend geschreven en laat zich goed voorlezen.