Boek
Nederlands

Sofia draagt altijd zwart

Paolo Cognetti (auteur), Yond Boeke (vertaler), Patty Krone (vertaler)
Een ondernemend, maar kwetsbaar Italiaans meisje groeit op in de verwarrende jaren tachtig.
Titel
Sofia draagt altijd zwart
Auteur
Paolo Cognetti
Vertaler
Yond Boeke Patty Krone
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Sofia si veste sempre di nero
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019 | Andere uitgaven
237 p.
ISBN
9789403158600 (hardback)

Besprekingen

De personages in Sofia draagt altijd zwart, Paolo Cognetti’s bildungsroman over het eigenzinnige meisje uit de titel, blinken niet meteen uit in stabiliteit of medemenselijkheid. Ontrouw is eerder regel dan uitzondering in de wereld van Sofia’s kindertijd. De verpleegster die haar in de couveuse verzorgt, wordt op nachtelijke bezoekjes getrakteerd door een getrouwde dronkaard, maar ook Sofia’s vader Roberto bedriegt zijn vrouw Rossana met een collega. Roberto en Rossana zijn een vreselijk koppel. Na een periode van steeds hoger oplopende ruzies, besluiten ze te verhuizen om een nieuwe start te maken. Maar de inhoud van hun dozen heeft amper een plaatsje gevonden in de pas gekochte kasten of het bekvechten herbegint. Rossana is manisch depressief, en vooraleer ze Sofia met een lading verboden maagzweerpillen prematuur uit haar lijf jaagt, laat ze haar kennismaken met golven van ‘euforie en wanhoop, rechtstreeks uit de navelstreng.’ Sofia is er dan ook als de dood voor om haar mo…Lees verder
Sofia groeit op in de jaren tachtig in Milaan en omgeving. Haar vader Roberto maakt carrière als ingenieur bij de autofabriek Alfa Romeo. Haar moeder Rossana lijdt aan manisch-depressieve buien, maar schildert ook. De relatie moeder-dochter is slecht. De zus van Rossana, Martha, wordt een soort tweede moeder voor Sofie. Martha neemt actief deel aan de beweging van het links activisme in het Italië van de jaren tachtig. Sofie is een ondernemend meisje met veel fantasie, maar ook kwetsbaar: op haar zestiende doet ze een zelfmoordpoging. Later volgt ze een theateropleiding en vertrekt naar New York, waar ze hoopt een toekomst als actrice te vinden. De Italiaanse schrijver (1978), die internationaal doorbrak met 'De acht bergen' (2016), schildert een veelkleurig beeld van een jonge vrouw die opgroeit in een tijdperk waarin alles in beweging lijkt en het moeilijk is een eigen identiteit te ontdekken. Deze tweede roman van hem is in de Italiaanse pers uitgebreid geprezen.

Over Paolo Cognetti

CC BY 3.0 - Foto van/door Fabio Artese

Paolo Cognetti (Milaan, 27 januari 1978) is een Italiaans schrijver en documentairemaker.

Hij begon een studie wiskunde aan de universiteit maar stapte vervolgens over naar de filmacademie van Milaan, de Civica Scuola di Cinema «Luchino Visconti», alwaar hij in 1999 afstudeerde. Sinds 2004 maakt hij documentaires. Daarnaast is hij als schrijver actief. Hij verwierf wereldwijde bekendheid met zijn roman De acht bergen uit 2016 waarvoor hij onder andere de Premio Strega in Italië won, alsmede de Prix Médicis étranger in Frankrijk.

Werken

  • Fare ordine, Milaan, 2003
  • Manuale per ragazze di successo, Rome, 2004
  • Una cosa piccola che sta per esplodere, Rome, 2007
  • Sofia si veste sempre di nero, Rome, 2012 (vert. Sofia draagt altijd zwart, De Bezige Bij, Amsterdam, 2019)
  • Il nuotatore, met Mara Cerri, Rome, 2013
  • Le otto montagne…Lees verder op Wikipedia