Biografie van de jong gestorven Italiaanse dichteres (1912-1938) aan de hand van haar foto’s, brieven, dagboekaantekeningen en gedichten, waarbij de auteur tevens een beeld schetst van het leven in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.
Titel
Antonia / brieven, foto's en gedichten van Antonia Pozzi ; met verbindende teksten van Paolo Cognetti ; vertaald door Yond Boeke en Patty Krone, de gedichten van Antonia Pozzi zijn vertaald door Jaap Dieleman
Auteur
Paolo Cognetti Antonia Pozzi 1912-1938
Vertaler
Yond Boeke Patty Krone Jaap Dieleman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
L'Antonia : poesie, lettere e fotografie di Antonia Pozzi
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
235 p. : ill.
ISBN
9789403197319 (hardback)

Besprekingen

De geknakte zielsverwant van Paolo Cognetti -Boek van de week

Voor zijn nieuwe boek dook Paolo Cognetti in het leven van dichteres en fotografe Antonia Pozzi, met wie hij niet alleen zijn liefde voor de bergen deelt. Maar Antonia blijft te lang steken in een wat oppervlakkige navertelling van een te vroeg verloren leven.

'Mijn bergen! Hoe was ik die ooit kwijtgeraakt?", riep de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti jaren geleden in een interview over zijn roman De acht bergen. Als kind en tiener bracht hij de winters door in Milaan en de zomers in de bergen van het Aostadal, waar hij bergtochten maakte. Vaak alleen, soms met zijn fanatieke vader, die moeite had de gevoelige kant van zijn zoon te accepteren en hem 'zwak' vond.

Cognetti keerde zowel de almen als zijn vader de rug toe. Maar toen de schrijver in een depressie raakte, vond hij de weg terug naar zijn bergen, een voor hem helende omgeving. Hij schreef er De buitenjongen over, een verslag van zijn 'bergjaar', en vervolgens de roman De acht bergen, volgens Cognetti een "liefdesbrief" aan zijn vader, waarmee hij internationaal doorbrak. De roman won de meest prestigieuze Italiaanse literatuurprijs, de Premio Strega, en de harten van honderdduizenden lezers.

Zoals hij nooit op de bergen uitgekeken raakt, raakt Cognetti er ook niet…Lees verder

Een ode aan de 'Italiaanse Sylvia Plath'

 

De auteur van De acht bergen vindt in de jong overleden Antonia Pozzi zijn gelijke: pas in de bergen 'begint haar stem te zingen'.

'Ik leef van poëzie zoals aderen leven van bloed', schreef Antonia Pozzi (1912-1938) op haar 21ste aan een bevriende dichter. Voor de Milanese woordkunstenares was de dichtkunst een heilige noodzaak. De Italiaanse Sylvia Plath, zoals ze weleens wordt genoemd, was amper 26 toen ze in 1938 zelfmoord pleegde.

In haar veel te korte leven schreef ze een relatief aanzienlijk oeuvre bij elkaar, dat in Italië zo goed als vergeten was, tot Paolo Cognetti zich erover ontfermde. Antonia Pozzi had dan ook alles om de auteur van De acht bergen te bekoren: ze was net als hij geboren in Milaan, leefde voor de literatuur en had een grenzeloze passie voor de bergen.

De schrijver reconstrueert haar getormenteerde jongemeisjesbestaan aan de hand van haar gedichten, brieven en foto's. Zijn Antonia is geen bloemlezing, maar een documentaire in woorden. Met bindteksten als voice-over schetst hij een levendig portret van een gepassioneerde vrouw.

Liefdes…Lees verder

Een literaire biografie in woord en beeld van de jong gestorven Italiaanse dichter Antonia Pozzi (1912-1938). Antonia Pozzi werd in Milaan geboren als dochter van een advocaat en een gravin. Ze kreeg in haar jonge jaren de kans om ervaringen op te doen die voor andere vrouwen uitgesloten waren: studeren aan de universiteit, reizen door Europa en bergen beklimmen. Ze verkende de wereld met een vurig verlangen, en ontdekte zichzelf door middel van fotografie en poëzie. Uit wanhoop over het sombere politieke klimaat in Italië en de rest van Europa, pleegde ze in 1938 op 26-jarige leeftijd zelfmoord. Paolo Cognetti mengt zijn eigen woorden met die van Antonia, en vertelt aan de hand van foto’s, dagboekaantekeningen, brieven en gedichten het verhaal van deze – ook in Italië – vergeten dichteres. Talig en beeldend geschreven. Vooral geschikt voor poëzieliefhebbers en fans van het werk van Cognetti. Met zwart-witfoto’s. Paolo Cognetti (1978) is een Italiaans schrijver en documentairemaker…Lees verder

Over Paolo Cognetti

CC BY 3.0 - Foto van/door Fabio Artese

Paolo Cognetti (Milaan, 27 januari 1978) is een Italiaans schrijver en documentairemaker.

Hij begon een studie wiskunde aan de universiteit maar stapte vervolgens over naar de filmacademie van Milaan, de Civica Scuola di Cinema «Luchino Visconti», alwaar hij in 1999 afstudeerde. Sinds 2004 maakt hij documentaires. Daarnaast is hij als schrijver actief. Hij verwierf wereldwijde bekendheid met zijn roman De acht bergen uit 2016 waarvoor hij onder andere de Premio Strega in Italië won, alsmede de Prix Médicis étranger in Frankrijk.

Werken

  • Fare ordine, Milaan, 2003
  • Manuale per ragazze di successo, Rome, 2004
  • Una cosa piccola che sta per esplodere, Rome, 2007
  • Sofia si veste sempre di nero, Rome, 2012 (vert. Sofia draagt altijd zwart, De Bezige Bij, Amsterdam, 2019)
  • Il nuotatore, met Mara Cerri, Rome, 20…Lees verder op Wikipedia