Dwarsligger
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Max Havelaar, of De koffieveilingen der Nederlandse Handelsmaatschappij

Multatuli (auteur)
+1
Max Havelaar, of De koffieveilingen der Nederlandse Handelsmaatschappij
×
Max Havelaar, of De koffieveilingen der Nederlandse Handelsmaatschappij Max Havelaar, of De koffieveilingen der Nederlandse Handelsmaatschappij

Max Havelaar, of De koffieveilingen der Nederlandse Handelsmaatschappij

In de reeks:
Een Nederlandse bestuursambtenaar in Indie͏̈ komt in conflict met een inlandse vorst.
Extra onderwerp
SOC, sociale literatuur
Titel
Max Havelaar, of De koffieveilingen der Nederlandse Handelsmaatschappij
Auteur
Multatuli
Uniforme titel
Max Havelaar, of De koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy
Taal
Nederlands
Editie
21
Uitgever
Amsterdam: Dwarsligger, 2011
613 p. ; 12 cm
ISBN
9789049801342 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

In romanvorm vervatte aanklacht tegen de 19e-eeuwse koloniale misstanden in Nederlands-Indië. Deze uitgave van Multatuli's meesterwerk, de 21e druk van de editie Stapert-Eggen (de eerste verscheen in 1977), bevat een alfabetische verklarende woordenlijst, gevolgd door een lijst van noten waarin historische personen en gebeurtenissen, topografische aanduidingen en zinspelingen worden toegelicht. Geschikt voor een (hernieuwde) kennismaking met het meesterwerk van een van de belangrijkste auteurs uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Uitgave in zakformaat op dundrukpapier als zogenoemde 'dwarsligger'; de regels lopen evenwijdig met de rug, zodat de lezer het boek een kwartslag moet keren en de vouw van de rug zich horizontaal halverwege de bladspiegel bevindt. Kleine druk.

Over Multatuli

Eduard Douwes Dekker (Amsterdam, 2 maart 1820 – Ingelheim am Rhein, 19 februari 1887) was een Nederlandse auteur en bestuursambtenaar die vooral bekend is geworden vanwege zijn roman Max Havelaar, of De koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij, die in 1860 verscheen onder het pseudoniem Multatuli (Latijn voor 'ik heb veel (leed) gedragen' [=multa tuli]). Hij schreef ook toneelstukken, pamfletten - soms in briefvorm - en aforismen.

Douwes Dekker groeide op in Amsterdam en trok in 1838 met zijn vader naar Batavia in Nederlands-Indië (het tegenwoordige Indonesië), waar hij in 1839 een baan als ambtenaar verwierf. Daar zag hij de vele wantoestanden onder verantwoordelijkheid van het Nederlandse koloniale bewind.

Zijn debuutroman, de kaderroman Max Havelaar, hekelt op basis van zijn eigen ervaringen de behandeling van de plaatselijke bevolking door Nederlandse en Nederlands-Indische bestuurders. De van 1862 tot 1877 verschen…Lees verder op Wikipedia