Boek
Nederlands

Vrijheid veiligheid

Mark Elchardus (auteur), Koen Lemmens (inleider)
Verzameling columns over ontwikkelingen in de moderne maatschappij en politiek, met name de relatie tussen vrijheid en veiligheid.
Titel
Vrijheid veiligheid
Auteur
Mark Elchardus
Inleider
Koen Lemmens
Taal
Nederlands
Uitgever
[Aalter]: Ertsberg, 2023
348 p.
ISBN
9789464369915 (paperback)

Besprekingen

Een verzameling columns van socioloog Mark Elchardus.Elchardus constateert dat we de voorbije dertig jaar evolueerden van een samenleving waarin het verschil tussen vrijheid en onvrijheid van fundamenteel belang was, naar een samenleving waarin het verschil tussen veilig en onveilig voorop staat.We worden geenszins verenigd door onze angsten. Sommigen vrezen migratie, anderen kernenergie. Als we het over iets eens geraken, zoals de gevaren van klimaatopwarming, blijken we diep verdeeld over de manier waarop we daarmee moeten omgaan. De verdeeldheid leidt tot steeds minder dialoog, waarbij een kleine minderheid de meerderheid het zwijgen wil opleggen. Zelfs wetenschappelijke tijdschriften en rectoren van universiteiten verdedigen niet langer vrij onderzoek en vrijheid van meningsuiting. Betogend en met diepgang geschreven. Geschikt voor een geoefende lezersgroep.Mark Elchardus (1946) is een bekende Belgische academisch docent en socioloog. Hij schreef meer dan dertig boeken.

Over Mark Elchardus

Mark Elchardus (Sint-Truiden, 28 november 1946) is een Belgisch hoogleraar sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel.

Loopbaan

Elchardus was in de periode 1966-1967 als student actief in Gentse afdeling van de gelijknamige Nederlandse links-anarchistische Provo-beweging. In 1968 ging hij sociologie studeren aan de Vrije Universiteit Brussel.

Zijn onderzoek is gericht op de cultuursociologie en de sociologie van de tijdsordening. Hij kijkt daarbij naar de recente ontwikkelingen van opvattingen, houdingen en denkwijzen in uiteenlopende domeinen. De rol van het onderwijs en de media worden daarbij bestudeerd, evenals de gevolgen van dergelijke ontwikkelingen voor de politiek en het sociaal beleid. Elchardus publiceert veelvuldig over deze onderwerpen en wordt regelmatig gevraagd om in televisieprogramma's of kranten recente ontwikkelingen te duiden als commentator. Een bekende publicatie is het boek De Dramademocratie…Lees verder op Wikipedia