Boek
Nederlands
Een schrijfster woont in een prachtig huis in Amsterdam, waar ze het schoonmaken overlaat aan een reeks werksters die zijn gevlucht uit eigen land. Dan wordt ze geconfronteerd met een vrouw van wie ze geen hoogte kan krijgen. Hoe kun je iemand helpen als je niets van haar weet?
Titel
Huiswerk
Auteur
Marja Pruis
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2023
214 p.
ISBN
9789038809250 (paperback)

Besprekingen

Een literaire roman over een schrijfster die werksters met een migrantenachtergrond inhuurt om haar huis schoon te houden, maar verstrikt raakt in haar eigen goede bedoelingen. Clara Feij woont in een prachtig huis in Amsterdam. Het schoonmaken laat ze over aan een reeks werksters die gevlucht zijn uit hun eigen land. Als Rose bij haar thuis komt, verandert alles. Hoe kun je iemand helpen, als je niets van haar weet? En hoe blijf je iemand vertrouwen, als alles tegen haar pleit? Geschreven in een zachte, poëtische en associatieve stijl vanuit het perspectief van Clara. Vooral voor literaire lezers. Marja Pruis (Amsterdam, 1959) is schrijver en redacteur en literatuurcriticus voor de Groene Amsterdammer. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk won meerdere literaire prijzen, zoals de Heldringprijs en de Jan Hanlo Essayprijs.

Over Marja Pruis

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Marja Pruis (Amsterdam, 26 oktober 1959) is een Nederlands journalist, columnist en schrijver.

Biografie

Marja Pruis studeerde Neerlandistiek en Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna ging zij vanaf 1998 aan de slag als literatuurredactrice bij De Groene Amsterdammer, waar zij deel uitmaakt van de redactie.

Sinds 1999 schrijft ze romans. In 2002 debuteerde ze met Bloem, een experimentele, impressionistische novelle over lust, seks en de afstand tussen twee mensen in een liefdesrelatie. In 2005 kwam De Vertrouweling uit, een tweede roman over de afstand tussen mensen in een intieme relatie - tussen moeder en dochter, tussen vriendinnen en tussen man en vrouw. De Vertrouweling leverde Pruis nominaties op voor de AKO Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs. In 2008 verscheen Atoomgeheimen, een meer thriller-achtige roman over een succesvolle lingerieontwerpster die wordt g…Lees verder op Wikipedia