Boek
Nederlands

Was het maar waar

Marc Levy (auteur)
Een succesvolle architect probeert een jonge vrouw die na een auto-ongeluk in coma ligt, van de dood te redden.
Extra onderwerp
liefde, Man-vrouwrelatie
Titel
Was het maar waar
Auteur
Marc Levy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Et si c'était vrai...
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2009
224 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door: Net als toen
ISBN
9789022551783

Besprekingen

Wie de flaptekst van Was het maar waar leest, zou kunnen denken dat het om een banale stationsroman gaat. Een man treft een vrouwelijke geest aan in zijn appartement en wordt na verloop van tijd verliefd op deze wildvreemde en bovennatuurlijke verschijning. Een verhaal dat, volgens de uitgever, bol staat van spanning à la 'The X-files' en ontroering à la 'Ghost'. Het lijkt allemaal wat té kunstmatig, té vergezocht en té clever gepromoot (Steven Spielberg zou de rechten van dit boek met een hoog 'Always'-gehalte hebben gekocht). Alleen, bij het lezen komt een ander boek tot leven. Eén dat eerder doet denken aan 'Vertigo'. Omwille van de decors: San Francisco en omgeving. Maar ook omwille van het centrale thema: de onvatbaarheid van liefde. En verder omwille van de zoektocht van het mannelijke hoofdpersonage, in het boek een architect met traumatische jeugdherinneringen, naar middelen om zijn geliefde (een comapatiënte die met levensbeëindiging wordt bedreigd) te redden.

E…Lees verder
Filmisch, surrealistisch verhaal, spelend in 1996 in San Francisco. Een jonge vrouw, Lauren, ligt na een zwaar auto-ongeluk in een diepe coma, maar na een half jaar manifesteert ze zich op paranormale wijze aan de nieuwe bewoner van haar appartement, een succesvolle jonge architect. Hoewel hij de enige is die haar kan zien en horen, ontstaat ertussen die twee een liefdesrelatie, wat uiteindelijk uitloopt in een verrassend slot. Een met vaart geschreven verhaal met een goed uitgewerkt plot. Verfilmd met Reese Witherspoon. Paperback,vrij kleine druk.

Over Marc Levy

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Emilio Fano

Marc Levy, soms ook geschreven als Marc Lévy (Boulogne-Billancourt, 16 oktober 1961) is een Frans schrijver. Levy werd onmiddellijk bekend na zijn eerste roman, Et si c’était vrai …. Dit boek werd verfilmd in 2005 en had overal ter wereld succes.

Biografie

Op 18-jarige leeftijd ging Marc Levy werken bij het Rode Kruis. Hij begon als eerste-hulpverlener en bleef er gedurende zes jaar. Terwijl hij werkte bij het Rode Kruis, studeerde hij informatica aan de Université Paris-Dauphine.

In 1983 startte hij zijn eerste bedrijf op: Logitec France. Een jaar later verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij in San Francisco en in Colorado twee bedrijven, gespecialiseerd in computergraphics, opstartte: Rainbow Images. In 1989 verloor hij de controle over zijn vennootschap en nam ontslag. Hij keerde terug naar Parijs en startte het architectenbureau Eurythmic Cloiselec op, samen met twee vrienden.

Marc Lev…Lees verder op Wikipedia