Boek
Nederlands

Het boek van Troet

Marc De Bel (auteur), Steven Dhondt (illustrator)
+1
Het boek van Troet
×
Het boek van Troet Het boek van Troet
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Na het opeten van een kruiswoordraadsel en een woordenboek begint de koe Troet van boer Tonus te praten. Al gauw wordt dat wereldnieuws en krijgen Troet en Tonus het erg druk. Als Troet dan ook nog een boek schrijft, is het hek helemaal van de dam en ruikt een sluwe manager veel geld. Troet wordt van de ene persconferentie naar de andere gesleurd en vertrekt zelfs naar Amerika. Tonus ziet het met
Titel
Het boek van Troet
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Steven Dhondt 1974-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2011
158 p. : ill.
ISBN
9789022325391 (hardback)

Besprekingen

Bioboer Tonus woont samen met zijn koe Troet in het kleine dorpje Kruisem. Tonus heeft Troet zelf met de hand grootgebracht omdat ze een weeskalfje was. Daardoor zijn ze onafscheidelijke vrienden geworden. Wanneer Troet per ongeluk een woordenboek, een kruiswoordraadsel en een flink deel van de krant opeet, kan ze spreken. Maar daar blijft het niet bij, want Troet leert ook lezen en schrijven. Het nieuws verspreidt zich razendsnel. De voltallige pers uit binnen- en buitenland strijkt zelfs neer te Kruisem. Iedereen wil een exclusief interview bemachtigen met Troet, de geletterde koe. Ze krijgt zelfs een heuse manager: Max Parker. Troet gaat de wereld rond en wordt zo een Bekende Vlaamse Koe. Tonus kijkt dit allemaal met lede ogen aan. Wat begon als een uniek avontuur, eindigt in een nachtmerrie voor Tonus. Wanneer ook Troet beseft dat ze een karikatuur van zichzelf is geworden, is de pret er voor haar af. Ze weet nu dat het leven op de bioboerderij zo slecht niet was.
Het boek v…Lees verder
Als Troet de koe een woordenboek en een kruiswoordpuzzel opeet kan ze opeens praten. Journalisten uit de hele wereld komen langs om dit te zien. Troet wordt steeds beroemder. Als Troet een heuse manager krijgt, gaat ze de hele wereld over. Het verhaal wordt steeds sterker. Als Troet dronken wordt gevoerd en op hoge hakken moet lopen, is het niet meer hilarisch, maar eerder zielig. De karikaturale, paginagrote illustraties met veel details spelen een bepalende rol in het boek. Zij versterken de bizarre sfeer van het verhaal. Hoewel de illustraties er verzorgd uitzien, zullen Nederlandse kinderen ze wellicht wat minder aansprekend vinden. De kaders met gras en bloemen zorgen samen met het drukke lettertype van de hoofdstuktitels voor een onrustige, maar levendige bladspiegel. Het boek is opgebouwd uit vier delen en elk deel bestaat uit meerdere korte hoofdstukken; een inhoudsopgave ontbreekt. Het Vlaams is nadrukkelijk aanwezig in bepaalde woorden en uitdrukkingen. De auteur is een beke…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia