Boek
Nederlands

Hart van goud

Luc Descamps (auteur)
+1
Hart van goud
×
Hart van goud Hart van goud

Hart van goud

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Hart van goud
Auteur
Luc Descamps
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2011
109 p.
ISBN
9789059327924 (hardback)

Besprekingen

In augustus 2010 overleed de dertienjarige Jonas Bols in een auto-ongeluk op de terugweg van een familievakantie in Frankrijk. Luc Descamps was aanwezig op de begrafenis en vernam dat hij Jonas’ favoriete schrijver was geweest. Daarop ontstond het idee om een boek te schrijven over Jonas. Descamps legde zijn voorstel voor aan Jonas’ ouders en die besloten dat meewerken hieraan hen misschien kon helpen in hun verwerkingsproces.
Descamps sprak met Jonas’ vader en moeder, zijn zus en zijn beste vrienden. Die gesprekken verwerkte hij in Een hart van goud. Zoals de titel al aangeeft, komen er enkel warme herinneringen boven aan de hoofdfiguur. ‘Allen waren ze het erover eens: Jonas was een lieve, altijd vrolijke jongen,’ zegt de auteur. En ook: ‘Ik wilde de trots en de vreugde samenballen in een eeuwig beeld van Jonas’. In dat opzet is Luc Descamps zonder meer geslaagd: pagina na pagina wordt het beeld geborsteld van een jongen met een ‘hart van goud’, met veel vrienden en de …Lees verder
Jonas, een plotseling overleden 13-jarige Belgische jongen (ik-figuur) vertelt over het fijne leven dat hij had, te beginnen bij zijn ervaringen als baby. Centraal staat de liefde voor zijn ouders en de band die hij had met zijn vrienden. De auteur schreef het boek met gebruikmaking van gedichten van de echte Jonas en naar aanleiding van gesprekken met de ouders en de vrienden van de jongen, die overleed na een verkeersongeluk. De schrijfstijl is beschouwend en relativerend, met gevoel voor humor. Er is gewerkt met vrij lange, samengestelde zinnen en soms te volwassen taalgebruik dat de leesbaarheid kan bemoeilijken. Het toegevoegde hoofdstuk 'Tekens van de andere kant' bevat 'toevallige' gebeurtenissen die plaatsvonden na Jonas' overlijden ('omdat hij zijn best heeft gedaan om nog contact te maken vanuit de plaats waar hij nu is'). Deze aanvulling is voor een kleine doelgroep interessant. Het boek kan helpen bij rouwverwerking. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Luc Descamps

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Luc Descamps (Wilrijk, 27 april 1962) is een Belgisch schrijver. Hij schrijft voornamelijk jeugdboeken. Hij is met name bekend door de boekenreeks De donkere getallen, gericht op kinderen van 10 tot 14 jaar. Met het boek De donkere getallen III: de grot van Merlijn behaalde hij in 2007 de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Ook schreef hij het boek: Kristal van hoop.

Biografie

Descamps studeerde moderne talen en werkte als leraar Nederlands, Engels en Duits. In 2001 bracht hij De dodelijke pijp uit. Daarna begon hij met het schrijven van de succesreeks De donkere getallen, waarvan begin 2020 het 8ste deel verscheen. Voor deze reeks is er interesse uit Amerika om hiervan een tv-reeks te maken. In het totaal schreef hij 54 boeken, waaronder acht gidsen. De boeken die hij schrijft zijn onder te verde…Lees verder op Wikipedia