Boek
Nederlands

Ukkie

Lu Fraser (auteur), Kate Hindley (illustrator), Bette Westera (vertaler)
Ukkie is een kleine jak die graag groot wil zijn. Maar wat ze ook probeert om te groeien, ze blijft een ukkie. Bij een noodgeval ontdekt ze hoe handig en belangrijk dat kan zijn. Groot vierkant prentenboek met dynamische kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Klein zijn, Opgroeien
Titel
Ukkie
Auteur
Lu Fraser
Illustrator
Kate Hindley
Vertaler
Bette Westera
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The littlest Yak
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
[32] p. : ill.
ISBN
9789045125053 (hardback)

Besprekingen

Ukkie woont met de kudde op de ijzige top van een grijzige berg. Ze is een kleine jak die graag groot wil zijn en ze kan niet wachten tot het zover is. Liever vandaag nog dan morgen. Ze doet er alles aan om groot en krachtig te worden, maar niets lukt. Ze is er verdrietig van, ondanks dat haar moeder haar prachtig noemt. Maar op een dag heeft de kudde juist een kleintje nodig om de nog kleinere Pukkie te redden van de hoge steile klip. Zo ontdekt Ukkie haar eigen waarde. De prachtig vertaalde ritmische tekst op rijm (aabb) van Bette Westera laat zich heerlijk voorlezen. De grappige illustraties met dieren met grote ronde ogen zijn kenmerkend voor de stijl van Kate Hindley, die met veel verschillende auteurs samenwerkt. Dit keer met debutante Lu Fraser. Groot vierkant prentenboek over het vinden van je eigen talenten met als filosofische overdenking: ‘Of zou iemand die klein is ook groot kunnen zijn?’ Hartverwarmend prentenboek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Ukkie

Groter dan groot worden, dat is wat Ukkie wil. Als kleinste van de kudde, worstelt ze met het langzame proces van groot worden. Ukkie wil dat dit sneller gaat en onderneemt daarom allerlei dingen, maar het lukt haar niet. Wanneer plotseling de kudde Ukkie hard nodig heeft, komt ze uiteindelijk tot een belangrijk inzicht. Heeft niet ieder van ons, klein of groot, jong of oud, zijn eigen unieke talenten?Het prentenboek Ukkie neemt je mee in de Scandinavische wintersfeer. Besneeuwde berglandschappen en kleurrijke kledij van de wollige jakken sieren de pagina's van dit boek. Het kleurenpalet van het boek en de tekeningen op grote vierkante pagina's doen je wegsmelten. Het boek is vertaald vanuit het Engels, maar daar merk je weinig van. Bette Westera, gekend van o.a. Held op sokken en Dit is geen Cobra, schreef de rijmende tekst. Ze heeft uitstekend werk geleverd. De rijmpjes vormen een mooi samenspel met de prachtige illustraties. Een prettig tempo bij het voorlezen…Lees verder