Boek
Nederlands

Lezen was nog nooit zo leuk! : een schat aan leesinspiratie

Li Lefébure (auteur)

Lezen was nog nooit zo leuk! : een schat aan leesinspiratie

In de reeks:
Informatie en tips voor ouders en leerkrachten om het leesplezier en de leesmotivatie van kinderen op de basisschool te vergroten.
Extra onderwerp
NBD Biblion uitgelicht, lezen
Titel
Lezen was nog nooit zo leuk! : een schat aan leesinspiratie
Auteur
Li Lefébure
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2021
93 p. : ill.
ISBN
9789044844481 (hardback)

Besprekingen

In dit boek voor ouders en leerkrachten worden tips gegeven die kunnen bijdragen aan het vergroten van het leesplezier en de leesmotivatie van kinderen. Centraal daarbij staat het vaststellen van de leessmaak, ofwel het juiste boek aandragen dat past bij de smaak en ontwikkeling van een kind. Een van de voorwaarden daarbij is het scheppen van een goede leesomgeving. Aan de hand van praktische tips, zoals zelf het goede voorbeeld geven, een fijne plek creëren, een ruim aanbod selecteren, kan stapsgewijs worden toegewerkt naar een motiverende leesomgeving. De duidelijk gestructureerde teksten zijn voorzien van commentaar van kinderen en volwassenen in kaders en op zogenaamd ingeplakte briefjes. Dit verhoogt de toegankelijkheid van de tekst en werkt enthousiasmerend. De aangehaalde voorbeelden zijn afkomstig uit het fonds van Clavis. De opdrachten zijn geschikt voor basisschoolleerlingen, vanaf groep 3. In 2020 verscheen van de auteur 'Lees verwonder en ... schrijf! : 95 inspirerende sch…Lees verder

Lezen was nog nooit zo leuk!

Dit boek van Li Lefébure bundelt verschillende aspecten van leesplezier: waarom is lezen belangrijk, hoe kan je zorgen voor een goed taalklimaat en een divers boekenaanbod, wat zijn manieren om aan boekpromotie te doen, wat zijn alternatieve manieren van lezen, hoe kan ik zelf een boek maken met de kinderen ... In dat opzicht zorgt het voor een overzichtelijk naslagwerk en een mooi startpunt voor (beginnende) leerkrachten die aan leesplezier willen werken. Je leert over het Boek van de Dag, Lievelingsboekendag, Boekenrestaurant en krijgt nog veel andere ideetjes voor de klas. Voor de meer ervaren leesbevorderaar ontdekte ik een aantal nieuwigheden, maar die zijn duidelijk minder talrijk. De pluspunten:- Er worden iconen gebruikt voor de tips voor leraars (L) en voor ouders (O). Zo kan je zaken snel terugvinden.

- Sterk begin van het boek met lezen is gezond, praatplezier, interessante vragen die je kan stellen over boeken.

Lees verder