Boek
Nederlands

Familiealbum

Leo Pleysier (auteur)
Portretten van vijf familieleden.
Bevat
Titel
Familiealbum
Auteur
Leo Pleysier
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
527 p.
ISBN
9789023490203 (hardback)

Besprekingen

Vijf korte, tussen 1989 en 2000 verschenen romans van de Vlaamse schrijver Leo Pleysier (1945) zijn gebundeld in dit ‘familiealbum’. Ze gaan over zijn moeder die opgebaard gewoon doorpraat ('Wit is altijd schoon'), een zus die met een erfstuk in haar maag zit ('De kast'), een tante non in China en India ('De gele rivier is bevrozen'), een broer in Nigeria ('Zwart van het volk') en een vader die herdacht wordt ('Volgend jaar in Berchem'). De verhalen zijn goed afzonderlijk te lezen, maar deze bundeling voegt iets toe: de verwijzingen naar de andere personen vallen beter op en er ontstaat zo een vollediger beeld. Niet alleen de personen zijn belangrijk, het gebezigde Vlaams is dat evenzeer. Een taal die ook uitdrukkingen kent die in Noord-Brabant gemeengoed zijn. Pleysier schildert de familiegeschiedenis in het rijk geschakeerde, plaatselijke dialect – een taal die langzaam maar zeker dreigt te verdwijnen. In een kort nawoord legt hij dat onder de fraaie kop 'uitgesproken zwijgzaam' hel…Lees verder

Over Leo Pleysier

Leo Jozef Theresia Pleysier (Rijkevorsel, 28 mei 1945) is een Nederlandstalig Belgisch schrijver. Hij werd geboren in Rijkevorsel in de Antwerpse Kempen, en woont daar anno 2020 nog steeds.

In zijn verhalende prozawerk onderzoekt hij zijn verhouding tot zijn geboortestreek en zijn familieleden. Angst, eenzaamheid, nestwarmte, geweld, de veranderende tijdgeest, isolement en verbondenheid tussen mensen zijn enkele terugkerende thema's. Pleysiers romans zijn emblemata van de menselijke conditie. Ze bevatten tussen de regels ook heel wat tijds- en maatschappijkritiek.

Zijn eerste boeken (Mirliton en Niets dan schreeuw) zijn experimenteel van taal en compositie en ik-gericht. Gaandeweg heeft de auteur zijn horizon verruimd: van zijn eigen streek (Waar was ik weer?) naar Engeland (Shimmy), Afrika (Zwart van het volk), India en China (De Gele Rivier is bevrozen, De trousse).

Wit is altijd schoon (1989), wa…Lees verder op Wikipedia