Boek
Nederlands

In het land van Dutroux : roman

+1
In het land van Dutroux : roman
×
In het land van Dutroux : roman In het land van Dutroux : roman

In het land van Dutroux : roman

Genre:
Titel
In het land van Dutroux : roman
Auteur
Kristien Hemmerechts
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2007
397 p.
ISBN
9789045002736 (paperback)

Besprekingen

Kopje onder in het land van Dutroux

Kristien Hemmerechts schrijft maatschappelijk geëngageerde roman

Je boek de omineuze titel In het land van Dutroux meegeven, lijkt natuurlijk een meesterzet van Kristien Hemmerechts: aandacht gegarandeerd. Maar in het amalgaam van gewone, toegetakelde levens dat ze vervolgens opvoert, zijn Dutroux en konsoorten uiteindelijk niet meer dan decorum.

Er is de laatste tijd iets tweeslachtigs aan de hand met het schrijverschap van Kristien Hemmerechts. Het is alsof de publieke figuur zich stilaan volkomen afsplitst van het oeuvre van de auteur en een geheel zelfstandig mediatiek leven leidt. Hemmerechts als persoon met boude meningen zaait verwarring en heeft een aparte publieksstatus verworven, die - zonder dat ze het soms zelf nog in de hand heeft - ook tot polarisatie aanspoort. Eigenaardig genoeg veroorzaken haar boeken zélf tegenwoordig steeds minder rimpelingen, al doet dat publieke gestang de verkoopcijfers natuurlijk geen kwaad. Toch kun je moeilijk zeggen dat recent proza a…Lees verder

Verdrietig België

In het land van Dutroux is de titel van de nieuwe roman van Kristien Hemmerechts. Een riskante titel van een niet minder riskante poging om het land van en na Dutroux te portretteren.

Ons land
is een
probleemgezin

Het is niet de eerste keer dat de beroering die de zaak Dutroux veroorzaakte het onderwerp is van een roman. Tom Lanoyes Monstertrilogie werd grotendeels beheerst door die thematiek, Jeroen Olyslaegers' Open gelijk een mond speculeerde erop en zelfs in Joris Notes roman Hoe ik mijn horloge stuksloeg speelt deze kwestie een rol. Maar altijd was de misdaad een symptoom van iets anders. Van een falend staatsbestel of van een wankelend zelfbeeld. Nooit werd Dutroux zo eenduidig naar voren geschoven als in Hemmerechts' boek In het land van Dutroux. In de titel al wordt België vereenzelvigd met de misdaden die het land in de greep hebben gehouden. Er is geen ontkomen aan. Dit boek moet en zal gelezen worden als een commentaar op de wereld sinds Dutroux.
Op zich valt het te prijzen dat Hemmerechts het heeft aangedurfd om zo direct in te spelen op de maatschappelijke realiteit. In een tijd waarin er geregeld wordt geklaagd over het fei…Lees verder

In de periode dat de rechtzaak tegen Dutroux van start gaat, is de Belgische maatschappij in shock door al het gebeurde. Tegen deze achtergrond wordt in deze roman een aantal Belgische mensen in hun leven gevolgd. Allen dragen een geheim met zich mee of zijn onderdeel van verdachte praktijken. De verhaallijnen komen her en der samen. In elk deel staat een ander personage centraal. De opbouw maakt dat de lezer in eerste instantie zoekt naar het geheim dat hier onthuld gaat worden. De personages hebben met elkaar gemeen dat ze eenzaam, ongelukkig en verlaten zijn. Alhoewel de problematiek van incest, seksueel misbruik, eenzaamheid en verlies er een van alle tijden is, wordt duidelijk dat de zaak Dutroux een nieuw bewustzijn bij mensen heeft opgewekt. Vrij kleine druk.

Over Kristien Hemmerechts

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geert Renckens

Kristien Hemmerechts (Brussel, 27 augustus 1955) is een Vlaams auteur.

Leven en werk

Kristien Hemmerechts (officieel wordt haar voornaam gespeld als Christien) is een Vlaams schrijfster. Ze studeerde Germaanse filologie aan de Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius (de tegenwoordige Katholieke Universiteit Leuven campus Brussel) en aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1986 promoveerde zij op het proefschrift A Plausible Story and a Plausible Way of Telling It: A structuralist analysis of Jean Rhys's novels.

Zij debuteerde in 1986 als schrijfster van fictie met drie Engelstalige verhalen in de bundel First fictions, Introduction 9' bij de Engelse uitgeverij Faber and Faber. Haar Nederlandstalige debuut en eerste korte roman was Een zuil van zout uit 1987, bij uitgeverij Houtekiet, waarvoor zij de driejaarlijkse Prijs voor het proza, van de provincie Brabant ontving. In 1990 kreeg zij de Vlaam…Lees verder op Wikipedia