Boek
Nederlands

Milan op het potje

Kathleen Amant (auteur)

Milan op het potje

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Milan draagt voor het eerst een onderbroek in plaats van een luier. Dit betekent dat hij op het potje moet. Dat is even wennen. Tijdens het spelen merkt Milan dat hij moet plassen, maar hij wil liever zijn blokkentoren afmaken.
Titel
Milan op het potje
Auteur
Kathleen Amant
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2012
[28] p. : ill.
ISBN
9789044816778 (hardback)

Besprekingen

Milan gaat gezellig winkelen met zijn moeder. Samen kopen ze onderbroeken voor Milans vader. Plots is Milan weg, want hij heeft iets bijzonders gezien: kleine onderbroeken met leuke motieven! Milan wil ook graag zo’n mooie onderbroek en mag er eentje kiezen van zijn moeder. Eens hij thuis is, trekt Milan meteen zijn luier uit en de onderbroek aan. Zijn interesse voor het potje is nu echt gewekt. Maar plots, tijdens het spelen, gebeurt een ongelukje. Gelukkig vindt mama de plas op de grond niet erg en kan Milan gauw weer verder spelen. Even later heeft Milan wel succes: hij voelt de aandrang en plast in het potje. Moeder en zoon zijn apetrots. 
Het thema van dit boek is een echte klassieker: de zindelijkheidstraining, met eerst een ongelukje en daarna een succes, gevolgd door de nodige vreugde. Hoewel het zeer relevant is voor peuters, is de manier waarop het aangebracht wordt weinig origineel. Je kan de afloop van dit verhaal meteen voorspellen.
Kathleen Amant schreef het ve…Lees verder
Samen met zijn moeder kiest peuter Milan een echte, stoere onderbroek uit in de winkel. Dat betekent dat zijn luier weg kan. Maar het plassen op een potje lukt niet en de nieuwe onderbroek wordt nat. Mama zegt dat ze het later nog eens zullen proberen en dan gaat het warempel helemaal goed. Vrolijk, vierkant prentenboekje met lichtglanzend, dik papier en twee afgeronde hoeken. Eenvoudige, helder gekleurde tekeningen met stevige zwarte lijnen tonen beurtelings een lachende of verbaasde Milan tussen de uitgestalde onderbroeken of zijn speelgoed, vergezeld van zijn begripvolle moeder. De illustraties beslaan steeds een dubbele pagina en tegen de felgekleurde, effen achtergrond is de tekst in een duidelijke ronde letter zonder schreef afgedrukt. De korte zinnen zijn makkelijk te begrijpen voor peuters. Herkenbaar verhaaltje over zindelijk worden. De schrijfster/illustratrice publiceerde vele peuter- en kleuterboeken, o.a. over Anna en Heksje Mimi; over Milan verscheen eerder 'De eerste sc…Lees verder

Milan op het potje

'Zindelijk worden' is hier verwerkt in een verhaal. Terwijl mama een onderbroek voor papa uitkiest, is Milan in het warenhuis afgedwaald tot bij de kinderkleding. Hij wil net als papa ook een echte onderbroek aan. Thuis gaat de pamper uit en Milan gaat even op het potje. Dit wordt niets. Terwijl alle aandacht gaat naar het bouwen van een hoge toren is het - oeps - gebeurd. Milan staat in een plasje. Mama maakt er zich niet druk over. Even later wordt Milan iets gewaar en warempel hij heeft in het potje zijn behoefte gedaan.
Dit verhaal sluit aan bij de realiteit, alleen jammer dat de lay-out weinig aantrekkelijk is:
- te felle kleuren met een drukke achtergrond, de kleuren vloeken met elkaar, alles komt erg vlak over, er zit geen diepte in de illustraties.
- de zwarte contouren rond de illustraties geven het geheel een nog hardere indruk.
- de tekeningen zijn statisch, weinig expressief, vb. altijd hetzelfde lachende steretiepe gezicht, zowel bij moeder en kind…Lees verder

Over Kathleen Amant

Kathleen Amant (Aalst, 1969) is auteur en illustrator van prentenboeken voor peuters en kleuters. Kathleen studeerde Toegepaste Kunsten, en ging daarna aan de slag als vormgever bij Het Nieuwsblad. Na de geboorte van haar zoon werd ze zelfstandig graficus en illustrator.

Bibliografie

In 2000 begon een samenwerking met Kind en Gezin. Deze samenwerking duurde tien jaar. Vele Vlaamse gezinnen leerden zo de tekenstijl van Amant kennen.

In 2004 debuteerde ze met twee peuterboeken over het ondernemende en ondeugende meisje Anna (Clavis Uitgeverij). Ondertussen zijn er in de Anna-reeks een dertigtal boekjes verschenen, allemaal in de leefwereld van de kleuter: 'Anna op de boerderij', 'Anna en de zomer', 'Anna en haar lieve papa', 'Op je potje, Konijn', 'Anna gooit haar tutjes weg', 'Anna ruimt op', etc. De reeks werd ook in Denemarken, Frankrijk, Canada, Zwitserland, Zuid-Korea, Italië, Spanje, Amerika, China en Australi…Lees verder op Wikipedia