Boek
Nederlands

De bruidskist en andere verhalen

Kate Mosse (auteur), Merel Leene (vertaler)
+1
De bruidskist en andere verhalen
×
De bruidskist en andere verhalen De bruidskist en andere verhalen

De bruidskist en andere verhalen

Zestien mysterieuze verhalen, spelend op het Franse en Engelse platteland.
Titel
De bruidskist en andere verhalen
Auteur
Kate Mosse
Vertaler
Merel Leene
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The mistletoe bride and other haunting tales
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2013
286 p.
ISBN
9789000332687 (hardback)

Besprekingen

In De bruidskist en andere verhalen presenteert Kate Mosse vijftien kortverhalen en een toneelstuk. Een echte rode draad loopt niet door de verschillende teksten, maar vaak spelen landschap, architectuur, het verleden en het bovennatuurlijke een belangrijke rol. Elk relaas heeft een andere hoofdpersonage en is op verschillende locaties gesitueerd, in Engeland en Frankrijk, en een enkele keer ook aan de overkant van de Atlantische oceaan, in New York. Het tijdspunt van de kortverhalen varieert van het begin van de menselijke beschaving tot het heden, maar het grootste deel valt in de tijdspanne van de twintigste eeuw. Mosse begeleidt alle teksten met een korte noot over hun origine, en wat ze beteken(d)en voor haar als schrijfster. Ze schreef de meeste verhalen in de beginjaren van haar carrière.
Spookverhalen maken het grootste deel uit van de selectie, parabels waarin het hoofdpersonage in contact komt met de dood en transcedent verdriet uit het verleden. Echt huiveringwekk…Lees verder
Voor de zestien mysterieuze verhalen uit deze bundel liet de Britse auteur, vooral bekend door haar Languedoc-Carcassonne-trilogie ‘Het verloren labyrint’, ‘De vergeten tombe’ en ‘De citadel’, zich inspireren door de traditionele folklore in Engeland en Frankrijk. In het titelverhaal krijgt een partijtje verstoppertje spelen op een huwelijksfeest op het Engelse platteland een wel heel macaber einde als de bruid een veel te goede verstopplek uitkiest. Mosse hertelt traditionele verhalen, met veel aandacht voor de Britse en Franse landschappen en de spookachtige atmosfeer die in oude gebouwen rondwaart. Literair zijn de verhalen minder sterk dan de trilogie, ook de psychologische uitwerking gaat minder diep, maar de sfeer is raak getekend en de vertelstijl is vlot en toegankelijk. Kleine druk.

Over Kate Mosse

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Patryk Korzeniecki (Patrol110)

Kate Mosse (20 oktober 1961, West Sussex) is een Brits schrijver. Ze is het best bekend van haar boek Het Verloren Labyrint (2005), dat in meer dan 37 talen werd uitgebracht.

Biografie

Kate Mosse volgde de Chichester High School and New College in Oxford waar ze ook haar latere man Greg Mosse ontmoette. Ze is journalist, presenteert voor de BBC tv- en radioprogramma's, en is mede-oprichter en directeur van de Orange Prize, een gerenommeerde Engelse literatuurprijs. Ze is actief lid van de Royal Society of Arts en werd gelauwerd voor haar inzet voor de kunsten. Ze woont met haar gezin afwisselend in West Sussex en in Carcassonne.

Bibliografie

Haar eerste roman, De Eskimokus (Eskimo Kissing), werd in 1996 gepubliceerd. In 1998 volgde de thriller, Crucifix Lane. Kortere verhalen verschenen in verschillende magazines.

Na jaren onderzoek verscheen in 2005 de be…Lees verder op Wikipedia