Boek
Nederlands
Welke dieren zie je vliegen in de lucht en welke zie je bij de boomstammen? Vierkant hardkartonnen prentenboek met halfronde tabs en met eenvoudige, sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Onderwerp
Bossen, Dieren
Titel
Zie en zeg
Auteur
Julia Donaldson
Illustrator
Axel Scheffler
Vertaler
Jesse Goossens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Spot and say
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2015
[12] p. : ill.
ISBN
9789047707141 (hardback)

Besprekingen

Klein en stevig, vierkant aanwijsprentenboekje met hardkartonnen bladzijden uit de serie 'Mijn eerste Gruffalo'* voor peuters. Op vijf dubbele pagina's staan afbeeldingen gebaseerd op het succesvolle prentenboek 'De Gruffalo' (1999). Alle figuren uit het originele boek, zoals de muis, de vos, de slang, de uil en natuurlijk de Gruffalo, staan afgebeeld. 'Wat zie je in de lucht'?', 'Wat zie je op de grond?', zijn de vragen waardoor de peuter de figuren leert herkennen. Om de bladzijden goed te kunnen omslaan zit er aan de rechterkant een stevige halfronde tab. De illustraties zijn aantrekkelijk en warm van kleur. Weer eens iets anders dan de geijkte aanwijsprentenboekjes en tevens voor de peuter een mooie eerste kennismaking met kwalitatief goede (prenten)boeken. Vanaf ca. 1,5 jaar.

Mijn eerste Gruffalo. Zie en zeg

Een kartonboekje in eeen reeks met het monster Gruffalo als personage. Op een heel statische manier worden er landschapjes en dieren uit het bos afgebeeld. Telkens wordt dezelfde stereotiepe vraag gesteld: “Wat zie je in de lucht? ... op de grond? ... en de natuurelementen worden met één enkel woord benoemd. Op de laatste plaat verschijnt het monster. Er zit weinig leven in de prenten en de 'tekst' is saai. Misschien is het de bedoeling de peuter op het einde te verrassen met het monster?

Het enige pluspunt zijn de levendige kleuren en de stevige lay-out. Dit boekje is goed bruikbaar voor kinderen met een handicap omdat elke plaat een stevig en groot uitstekend handvatje heeft zodat het kind de plaatjes vlot kan grijpen en omdraaien.