Boek
Nederlands

Superworm

Julia Donaldson (auteur), Axel Scheffler (illustrator), Bette Westera (vertaler)
Superworm staat altijd klaar voor anderen. Hij verandert zichzelf in een lasso, voorkomt dat Babypad wordt platgereden, hij functioneert als springtouw voor een verveelde bijenkolonie en tovert zichzelf om tot hengel om Tor van de verdrinkingsdood te redden. Dan ontvoeren Kraai en Tijn Toverhagedis Superworm.
Titel
Superworm
Auteur
Julia Donaldson
Illustrator
Axel Scheffler
Vertaler
Bette Westera
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Superworm
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2012
[32] p. : ill.
ISBN
9789025752316 (hardback)

Besprekingen

‘Superworm is superlang, / superslim, voor niemand bang / en altijd even goed in vorm. / Hiep hiep hoera voor SUPERWORM!’ Met zo’n begin heb je de kleine luisteraars meteen mee. Op de prent zie je een sympathiek ogende worm, die met gemak op zijn staart een kei torst met daarop een glunderende kever. Superworm is de vriend van alle kleine dieren, hij is hun altijd vrolijke speelkameraad en redder in nood. Daarbij neemt hij de meest fantastische vormen aan. Om babypad te redden uit het verkeer, wordt hij een superlasso, als de bijen zich vervelen, verandert hij in een superspringtouw en om Tor uit de waterput te halen, doet hij dienst als superhengel. Hoe super de dieren hem vinden, blijkt ook uit de vele uitroepen als ‘goed gedaan!’, ‘jippie’ en ‘hoera!’ Ze bezorgen de voorlezer extra plezier.
Maar plotseling gebeurt er iets vreselijks: de prenten kleuren donker als het verhaal zich verplaatst naar de grot van Tijn Toverhagedis. Die stuurt zijn gemene helper Krijn Kraai eropuit …Lees verder
Superworm is de allerlangste, slimste, moedigste en grootste held van de wereld en staat altijd klaar om een ander dier te helpen. Totdat hij zelf in de problemen komt. Wie moet hem nu redden? Nieuw, prima uit het Engels vertaald, avontuurlijk prentenboek van de makers van 'De Gruffalo', waarbij de beknopte begrijpelijke tekst in soepel voorleesrijm een eenheid vormt met de (deels dubbel)paginagrote gekleurde illustraties waarop veel te zien is. Doordat doorgaans minder aantrekkelijke diersoorten als padden, insecten, slakken en niet te vergeten de Superworm zeer actief en geestig zijn getekend wordt je niet alleen gemakkelijk het verhaal in gezogen, maar ga je nog van ze houden ook! Royale, stevig gebonden uitgave in oblong formaat, gedrukt op zwaar papier, met illustraties in warme tinten van worm met andere dieren. Aantrekkelijk, spannend en fantasieprikkelend dierenprentenboek met als thema 'samen sterk'. Vanaf ca. 4 jaar.

Superworm

Superworm is werkelijk steeds in vorm. Altijd schiet hij zijn vrienden ter hulp. Hij redt ze van de verdrinkingsdood of van een verkeersongeval of schenkt ze gewoon plezier door te veranderen in een schommel. Alle dieren zijn dolgelukkig met een vriend zoals hij. Maar op een dag gebeurt er iets vreselijks:  Superworm wordt ontvoerd! Gelukkig laten zijn vrienden dit niet zomaar gebeuren en worden de rollen omgedraaid.
Een grappig, een beetje spannend en mooi avontuur. Een verhaal dat ons iets leert over vriendschap en verbondenheid. Heel leuk is dat de tekst op rijm staat en toch niet geforceerd klinkt.
Het boek is geschreven en getekend door hetzelfde duo als ‘De Gruffalo’. De stijl is zeer herkenbaar. Bij het zien van de kaft, dacht ik zelf ook meteen aan ‘De Gruffalo’. Er wordt gewerkt met warme kleuren, de illustraties worden redelijk gedetailleerd uitgewerkt zonder dat ze overladen worden. Knap gedaan. Tekst en illustraties wisselen mekaar mooi af en/of vullen mekaar u…Lees verder