Boek
Nederlands

Dierenmanieren

Julia Donaldson (auteur), Axel Scheffler (illustrator), L.M. Niskos (vertaler)
Titel
Dierenmanieren
Auteur
Julia Donaldson
Illustrator
Axel Scheffler
Vertaler
L.M. Niskos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Animal actions
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2012
[12] p. : ill.
ISBN
9789047705024 (hardback)

Besprekingen

Stevig, vierkant kartonboek met twee afgeronde hoeken over manieren van dieren. Welke geluiden maken de dieren? Hoe bewegen ze? De dieren die in dit uitermate aantrekkelijke en eenvoudig vormgegeven boek voorbijkomen zijn o.a. de vlinder die fladdert, de muis die piept, de vos die rent, de slak die kruipt, de uil die ‘oehoe’ roept en de slang die kronkelt. Op elke pagina komt één dier aan bod: boven aan de pagina staat in een grote gekleurde letter met schreef (zonder hoofdletters) het werkwoord, onderaan in dezelfde letter, zwartgedrukt, bij welk dier deze actie hoort. In het midden staat een geanimeerde, kleurige illustratie van het bedoelde dier, omgeven door veel wit. De ogen van de dieren kijken de jonge kijk-lezer nieuwsgierig aan. Eenvoudig prentenboek om samen te bekijken, om dierenbewegingen voor te doen en na te doen, om woorden voor te zeggen en na te zeggen en om geluiden na te bootsen. In het slothoofdstukje passeren alle dieren nog een keer de revue: zullen de peuters he…Lees verder

Mijn eerste Gruffalo. Dierenmanieren

In dit deeltje uit de reeks 'Mijn eerste Gruffalo' gaat het over werkwoorden, namelijk wat dieren doen. Tegelijk nodigt het uit om bewegingen en/of geluiden te maken. Het gaat bijvoorbeeld zo: Fladder als een vlinder, Piep als een muis. Dan weer wordt er gerend als een vos, gevlogen als een vogel, gekropen als een slak, oehoe geroepen als een uil, gekronkeld als een slang en gesprongen als een kikker. Daarna worden de geluiden en bewegingen na elkaar herhaald om te eindigen met ... grom als een Gruffalo!
Met dit deeltje kan je heel veel kanten uit. Er kan een volledige les bewegingsopvoeding uit voortvloeien. En de taalontwikkeling wordt ook sterk gestimuleerd. Dit stevig gekartonneerde boekje is een aanrader voor de jongste kleuters.