Strip
Nederlands

Atan van Kea : een Cycladische leerschool

Atan van Kea : een Cycladische leerschool

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Bijna 5000 jaar geleden gaat een jongen van de Griekse eilandengroep de Cycladen in de leer bij een meesterbeeldhouwer om het vak te leren. Stripboek. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Kunst, Cycladen
Titel
Atan van Kea : een Cycladische leerschool
Auteur
Judith Vanistendael
Taal
Nederlands
Uitgever
[Leuven]: Oogachtend, 2022
[128] p., [4] p. : ill.
Aantekening
Bevat dossier
ISBN
9789492672582 (hardback)

Besprekingen

Atan, een stille, verlegen jongen leeft bijna vijfduizend jaar geleden op de Griekse eilandengroep de Cycladen. Voor zijn plezier maakt hij beeldjes van klei, zo goed dat hij in de leer mag bij de beroemde meesterbeeldhouwer Dario op Naxos een paar eilanden verderop. Hij leert er werken met marmer en andere stenen, kleuren maken en nog veel meer. Hij sluit vriendschap met andere leerlingen, kust een meisje, wordt volwassen. Zachtmoedig charmant verhaal over kunstenaar worden, het plezier van iets goeds leren maken, en volwassen worden. De quasinonchalante geweldige tekeningen van Vanistendael dragen het verhaal. Ze zijn informatief, fantasierijk en erg geestig. Er valt veel op te genieten. Vanistendael is een van de kunstenaars uitverkoren door het Louvre in Parijs en uitgeverij Futuropolis om een stripverhaal te maken over het Louvre en/of kunstwerken daar. Zij liet zich inspireren door de raadselachtige kleine beeldjes uit de Cycladische cultuur (3200-2000 v. Chr.). Achterin een hoo…Lees verder

Over Judith Vanistendael

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Judith Irene Vanistendael (Leuven, 1974) is een Belgische striptekenares en illustratrice.

Biografie

Na het secundair onderwijs studeerde ze één jaar aan de Hochschule der Künste te Berlijn. Daarna behaalde ze een licentie in de kunstwetenschappen aan de UGent. Daarna volgde ze nog een postgraduaatopleiding in Sevilla. Ondertussen tekende ze de illustraties voor Vlaamse Sprookjes van haar vader Geert van Istendael.

Terug in België werkte ze op verschillende plaatsen, maar besliste uiteindelijk zich toe te leggen op het tekenen. Ze schreef zich in 2000 in voor de opleiding Beeldverhaal aan de hogeschool Sint-Lukas te Brussel.

Ze illustreerde onder andere voor de uitgeverijen Atlas, Querido, Malmberg en Lannoo. Ze publiceerde ook enkele korte verhalen in striptijdschriften.

Werken

In 2007 is haar eerste stripalbum verschenen, De maagd en de neger . Dit werd het …Lees verder op Wikipedia