Boek
Nederlands

Muis is dapper

Judith Koppens (auteur), Eline van Lindenhuizen (illustrator)
Muis vindt een hoop dingen eng: schommelen, voetballen, in bomen klimmen… Tot Giraf haar een durfal-steentje geeft. Daarmee durft ze opeens alles, zelfs zwemmen! In het water ontdekt ze dat ze haar steentje vergeten is.
Onderwerp
Bang zijn, Dapper zijn
Titel
Muis is dapper
Auteur
Judith Koppens
Illustrator
Eline van Lindenhuizen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
[28] p. : ill.
ISBN
9789044819694 (hardback)

Besprekingen

In Muis is dapper leren peuters samen met Muis hun angsten te overwinnen. Van het schrijvers-tekenaarsduo Judith Koppens en Eline van Lindenhuizen verschenen er eerder al boekjes als Een lange nek is fijn of Poes denkt aan vis. Muis is dapper is het vijfde prentenboekje in deze reeks van ‘Het dierenplein’.
Muis is een beetje bang en durft niet onbezorgd te spelen zoals haar vriendjes. De schommel gaat zo hoog, en een voetbal kan wel eens tegen haar hoofd terechtkomen. En wat als ze uit de boom valt bij het klimmen? Gelukkig heeft Giraf de oplossing: een ‘durfal-steentje’. Met dat steentje wordt Muis de heldin van het plein. Maar wat als ze het kwijtraakt?
In elk van hun boekjes spelen Koppens en Van Lindenhuizen in op een probleem. Kleine — vaak emotionele — heuvels in een mensenleven, die voor peuters wel eens onoverkomelijke bergen kunnen worden. Zo draait Muis is dapper om sociale vaardigheden en angsten overwinnen.
Elk thema wordt…Lees verder
Muis vindt heel veel dingen een beetje eng. Ze durft niet te voetballen met haar vrienden, omdat ze bang is de bal op haar hoofd te krijgen, ze durft niet te schommelen of in bomen te klimmen. Dan geeft Giraf haar een durfal-steentje, en met dat steentje op zak durft Muis alles. Ze gaat zelfs mee zwemmen. Maar dan ontdekt ze dat ze haar durfal-steentje thuis heeft laten liggen. Haar vrienden laten haar beseffen dat ze ook zonder steentje best dapper kan zijn. Vijfde deel in de educatieve reeks 'Het Dierenplein'*, waarin steeds een sociale vaardigheid centraal staat. Het verhaal is niet bijster origineel of diepgravend, maar de auteur slaagt er wel in om het begrip dapper zijn op een voor peuters begrijpelijke manier over te brengen. Op de schutbladen worden alle personages aan de hand van hun karakter voorgesteld. Met schilderingen in warme, zachte tinten waarin de dieren en hun emoties centraal staan. Verzorgde uitgave met gelamineerde pagina’s met twee afgeronde hoeken. Vanaf ca. 2,…Lees verder