Grote letter
Nederlands

Langzame man

J.M. Coetzee (auteur)
Als een 60-jarige man bij een verkeersongeval een been verliest, verzinkt hij in een diepe apathie.
Titel
Langzame man
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Slow man
Uitgever
Den Haag: Stichting Uitgeverij XL, 2006
382 p.
ISBN
90-463-0293-8

Andere formaten:

Besprekingen

Een verrassende Coetzee, met het ogenschijnlijk frivool verhaal over een zestiger die in een auto-ongeval een been verliest en zich nadien zo goed en kwaad als maar kan, weer moet aanpassen aan het normale leven. Hij wordt verliefd op zijn Kroatische verzorgster en wil de studies van haar zoon bekostigen. Oudere man die tot over zijn oren verliefd raakt op zijn jonge verpleegster: alles is voorhanden om een draak van een verhaal af te leveren. Maar grootmeester Coetzee hanteert (via zijn alter ego Elisabeth Costello) een luchtige manier van vertellen, zij het met behoud van zijn gekende accuratesse als het om de stijl en de verwoording gaat. [Jooris Van Hulle]
Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, de in Australië woonachtige Zuid-Afrikaan, schreef met "Langzame man" een schijnbaar eenvoudige en bijna luchtige roman. Het verhaal van de 60-jarige hoofdpersoon die bij een ongeluk een been verliest en daarna geconfronteerd wordt met vragen over zijn toekomst, zijn liefdesleven en de zin van zijn bestaan, lijkt simpel. Maar Coetzee bouwt een meesterlijk web van personages en drijfveren, en speelt een subtiel spel met de rol van de schrijver. Zijn befaamde personage Elisabeth Costello uit de gelijknamige roman komt in dit boek als alter ego van de schrijver ingrijpen in het leven van de hoofdpersoon. Zelden was een uitermate ernstig boek zo humoristisch en niet dikwijls worden complexe problemen zo helder verbeeld. Coetzee maakt inzichtelijk hoe centraal het begrip "keuze" staat in ieders leven. Hij heeft geen oplossingen, maar weet de problematiek zo centraal te stellen dat de lezer geneigd is veel gemaakte keuzes opnieuw te overwegen. Een briljant boek.

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 2 oktober 2003 werd hem de Nobelprijs voor Literatuur toegekend. Hij was op dat moment de tweede Zuid-Afrikaanse schrijver die deze eer ten deel viel - Nadine Gordimer was in 1991 de eerste. De prijs werd op 10 december in Stockholm aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna…Lees verder op Wikipedia