Op 16 juli wordt wereldwijd het zesde - en voorlaatste - deel uit de Harry Potter-reeks gelanceerd. Boekhandels, ook in België, gaan 's nachts open om Harry Potter and the Half-Blood Prince in de Engelstalige uitgave zo snel mogelijk aan de fans te kunnen aanbieden. De Nederlandse versie komt uit op 19 november. Dan zullen de taferelen zich nog een keer herhalen. Schrijfster J.K. Rowling geldt inmiddels als 'rijker dan de Britse koningin'. Maar wat is Harry Potter: hype of klassieker?
Voorlaatste Harry Potter wordt wereldwijd gelanceerd op 16 juli
De gelauwerde Britse schrijfster A.S. Byatt - in 1990 won ze de Booker Prize voor de roman Possession - gooide twee jaar geleden, kort na het verschijnen van Harry Potter en de Orde van de Feniks, de knuppel in het hoenderhok. Ze kon zich nog indenken waarom kinderen van de Harry Potter-boeken houden, al moest ze daarvoor wel Freud van stal halen. De psychoanalyticus had de 'familie-fantasie' beschreven. Een jong kind, ontevreden met zijn doorsnee ouders en huis, bedenkt dat hij eigenlijk van adellijke komaf is en voorbestemd om een held te worden. Het komt mooi overeen met de geschiedenis van Harry Potter.
Als baby komen zijn beide tovenaarsouders om het leven door toedoen van de wrede Lord Voldemort. Harry wordt te vondeling gelegd bij zijn onuitstaanbare oom en tante. Echte Dreuzels, gewone mensen zonder magische krachten. Maar als zijn elfde verjaardag nadert, krijgt hij een brief om zich te melden aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij & Hocus-Pocus...
Allemaal prima voor kinderen, aldus A.S. Byatt, maar wat drijft al die miljoenen volwassenen die inmiddels ook - al of niet in het geniep - verslingerd zijn geraakt aan de Harry Potter-boeken? Hoe konden verschillende Harry Potter-titels in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en talloze andere landen op de eerste plaats van de bestsellerlijsten opduiken? Byatt: "Dit is geschreven voor mensen, wier verbeeldingskracht is bepaald door tv-cartoons, soaps, reality-tv en roddelbladen." Rowlings boeken spreken een generatie aan die "niks wist of gaf om mysteries", en niet in staat was om "namaak-magie te onderscheiden van echte".
De tirade, die werd afgedrukt in The New York Times, kwam Byatt niet op veel bijval te staan. Charles Taylor, leidend criticus van de Amerikaanse literaire website Salon, beschuldigde Byatt ervan een 'galbeker' over Rowling te hebben uitgestort. "We hebben hier te maken met een misdienaar in de tempel van de hoge cultuur die de deuren dichtsmijt zodra het onwetende gewone volk, dat van popcultuur houdt, komt aankloppen", sneerde Taylor. "De kale waarheid", zei hij, "is dat Byatt gereduceerd is tot een voetnoot in de academische geschiedenis, terwijl Rowling in haar vuistje mag lachen in gezelschap van andere 'niet-literaire' schrijvers als Alexandre - De drie musketiers - Dumas of Sir Arthur Conan - Sherlock Holmes - Doyle."
Stephen King
De Amerikaanse horrorschrijver Stephen King, die zelf ook iets weet van bestsellers en daarop gebaseerde bioscoopsuccessen, noemde Harry Potter en de Orde van de Feniks een 'dreun' van een boek en hij prees Rowling als "een geboren verhalenverteller, die barst van knotsgekke, levendige ideeën en de tijd van haar leven heeft".
Ian Rankin, schrijver van de Inspecteur Rebus-serie, zat juist op zijn vakantieadres op Menorca de nieuwe Harry Potter te lezen, toen The Daily Telegraph hem om commentaar op Byatt belde. "Mijn kinderen zijn er enthousiaster over dan ik", zei Rankin, "maar ik denk dat het goed is. Rowling claimt nergens dat ze hoogstaande literatuur schrijft. Ze is gelukkig met het schrijven van populaire romans, die zowel door kinderen als volwassenen worden gewaardeerd. Maar haar boeken geven ons ook een troostend gevoel dat er altijd de kans op magie bestaat, net buiten ons gezichtsveld. Dus er zit ook iets heel serieus in."
J.K. Rowling - toen haar eerste Potter-boek verscheen, vond uitgever Bloomsbury het beter om niet haar voornamen Joanne Kathleen te vermelden; het zou jongens wellicht afschrikken als ze wisten dat de auteur een vrouw was - zegt zelf nu al jaren dat ze geen idee heeft waarom Harry Potter zo massaal is omarmd door jong en oud. "Ik kan die vraag niet beantwoorden", zei ze in 2003 nog maar eens tegen The Times. "Het klinkt onoprecht, maar ik denk er niet zo over na. Als je het te veel gaat analyseren, ben je verloren."
Van de Harry Potter-boeken zijn tot nu toe wereldwijd 270 miljoen exemplaren verkocht in 63 talen. Maar natuurlijk is Harry Potter ook hype en commercie, met films, computerspellen, poppen, beddenlakens. Volgens het blad Forbes mag J.K. Rowling, met haar Assepoesterleven van bijstandsmoeder tot miljardair, zich inmiddels rijker noemen dan de Britse koningin. Rowling doet dat laatste af als een anekdote. "Voor het geld moet ik het al lang niet meer doen. Ik schrijf om mezelf voldoening te geven en uit loyaliteit met mijn fans."
Dat soort geheimzinnigheid houdt de hype natuurlijk in stand, maar er is zeker veel meer aan de hand met Harry Potter. Misschien is het nog tien, twintig jaar te vroeg om te zeggen of Potter kan standhouden zoals Alice in Wonderland of Winnie the Pooh. Maar volgens kenners, onder wie de Amerikaanse professor kinderliteratuur Judith Terry, heeft Potter alles in zich wat hem tot minimaal een potentiële klassieker maakt: er is de ouderwetse strijd tussen goed en kwaad, een mooi trio van Harry Potter en zijn vrienden Ron Wezel en Hermelien Griffel dat geheimen moet oplossen, een kostschool met standsverschillen en gelukkig nog geen gezeur over cholesterol in het eten.
J.K. Rowling heeft in ieder geval al één sprong naar de eeuwigheid gemaakt. Haar Engelse woord voor Dreuzel - Muggle - is inmiddels opgenomen in de Oxford Dictionary. Toen haar werd verteld dat er zelden woorden uit dit woordenboek worden verwijderd, kon ze slechts lachend reageren: "Dat zou vreselijk gênant zijn, niet? Hetzelfde als te worden omgesmolten bij Madame Tussaud's. Daar wil ik nooit eindigen, want er komt altijd een dag waarop ze je omsmelten en in een ander persoon veranderen."
Harry Potter and the Half-Blood Prince, het voorlaatste boek in de serie, wordt op 16 juli wereldwijd gelanceerd en zal - gezien de voorbestellingen - alle vorige records nog eens breken. Rowling, nog net geen veertig, schreef het in wellicht de gelukkigste periode van haar leven, opnieuw getrouwd en na dochter Jessica uit haar eerste huwelijk met een Portugese journalist nu ook moeder van zoontje David. Ze heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze het slothoofdstuk van het nog titelloze zevende en onherroepelijk laatste deel - Harry heeft dan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij & Hocus Pocus doorlopen - al heeft geschreven en het ergens veilig heeft opgeborgen: in een kluis bewaakt door trollen en dan weten Potter-lezers wel hoe laat het is.
Alice in Wonderland
Potter in cijfers
- In voorverkoop van Harry Potter 6 waren eind juni via het internet al 1,4 miljoen exemplaren gereserveerd.
- De officiële prijs is 16,99 pond (25 euro), maar klanten van Amazon.com krijgen het boek aan 17.99 dollar (14,20 euro). Op azur.be is het te bestellen voor 13,50 euro (+ 1,50 euro verzendingskosten).
- J.K. Rowling verdiende tot nog toe een half miljard pond (een slordige 735 miljoen euro) aan 270 miljoen verkochte boeken, in 63 talen.
- Al rekent Rowling vandaag vooral in dollars: in de VS alleen heeft ze al 103 miljoen boeken verkocht. Haar Amerikaanse uitgever - die in 1997 de uitgeefrechten kocht voor 105.000 dollar (83.000 euro) verdient jaarlijks 220 miljoen dollar (174 miljoen euro) aan de Harry Potter-boeken.
- De nieuwe Harry Potter komt in de States uit op 10,8 miljoen exemplaren. Geen boek deed ooit beter. Bij de vorige waren er dat 8,5 miljoen.
- De eerste Harry Potter was in 2004 op de Nederlandse markt al aan zijn 34ste druk toe.
Verberg tekst