Boek
Engels

Harry Potter and the deathly hallows

J.K. Rowling (auteur)
+1
Harry Potter and the deathly hallows
×
Harry Potter and the deathly hallows Harry Potter and the deathly hallows

Harry Potter and the deathly hallows

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In zijn zevende jaar aan Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry heeft Harry een zware taak: hij moet de resterende Horcruxes van Voldemort opsporen en vernietigen. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Harry Potter and the deathly hallows
Auteur
J.K. Rowling
Taal
Engels
Uitgever
London: Bloomsbury, 2014
619 p.
ISBN
9781408855713 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Laatste boek lijkt toch uitgelekt

Het laatste Harry Potter-boek uitgelekt op het internet? Dat hadden we de afgelopen weken al vaak gehoord, en even vaak ging het om grappenmakers en valsspelers. Maar wat gisteren opdook, ziet er wel érg echt uit. Ondanks de draconische veiligheidsmaatregelen lijkt iemand er in geslaagd een exemplaar van Harry Potter and the Deathly Hallows pagina voor pagina te fotograferen, in te scannen en op het net te zetten.

Er circuleren diverse piraatversies van de nieuwe, laatste Harry Potter, maar zijn ze echt of nep? De volledig downloadbare versie van Harry Potter and the Deathly Hallows die wij vonden op het internet is een Amerikaanse versie en ziet er betrouwbaar uit. De ‘lekslager' heeft alle 759 pagina's keurig gefotografeerd en ingescand. Pdf-gewijs blader je digitaal door het boek. De volledige band, inclusief illustraties en copyrightpagina, ziet er levensecht uit. Internauten beklagen zich wel over de beperkte leesbaarheid, maar ondanks dat euvel hebben inmiddels duizenden het boek van J.K. Rowling gedownload en ongetwijfeld gescand op gevechten, overlijdens en overlevers. De dader heeft de foto's waarschijnlijk kunnen maken in een boekhandel waar de kartonnen dozen met boeken - tegen alle contracten en afspraken in - al geopend waren.

"Sterk", zegt Vinciane De Vrieze, verantwoordelijk communicatie van de Fnac in Antwerpen. "Wij hebben het boek zelfs nog niet gezien! Het is nog nie…Lees verder

De hoogmis van een handige Harry

Honderdduizenden Potterfans lieten hun nachtrust om te weten hoe het afliep met de bebrilde tovenaarsleerling van J.K. Rowling. Bij winkelketen WH Smith gingen zaterdagnacht per seconde vijftien exemplaren van Harry Potter and the Deathly Hallows over de toonbank. Wereldwijd geven media het langverwachte einde prijs, zij het met de grootste omzichtigheid. Wie het in De Morgen niet wil lezen, moet vooral deze pagina niet ondersteboven houden.

Vrijdagnacht speelden zich overal ter wereld gelijkaardige taferelen af. Boekhandels gooiden om middernacht hun deuren open, om stante pede overspoeld te worden door miljoenen al dan niet verklede Harry Potterfans. Eindelijk zouden ze het zevende en laatste deel van hun lievelingsserie in hun bezit krijgen. In tal van hoofdsteden werden feestjes gehouden. De Harry Potterhoogmis vond evenwel plaats in Londen, waar 1.700 Britse kinderen een gesigneerd boek cadeau kregen van schrijfster J.K. Rowling en 500 uitverkorenen mochten meemaken hoe ze spannende passages voorlas uit Harry Potter and the Deathly Hallows.

Ook in ons land lieten de Potterfans zich niet onbetuigd. Verschillende winkels, die de volgende dag door de nationale feestdag dicht zouden zijn, zetten om middernacht toch de deuren open. Voor de Brusselse Waterstone's stonden vrijdagnacht 1.500 mensen op wacht. De broers Hugues (21) en Charles (19) uit Incourt waren de eersten die Harry Potter and the Deathly Hallows …Lees verder

Gezocht: Harry, dood of levend

Om middernacht worden miljoenen Harry Potterfans van een ondraaglijke spanning verlost. Dan gaan wereldwijd de eerste exemplaren van zijn laatste boek over de toonbank en weten de lezers eindelijk welk lot de populairste tovenaarsleerling aller tijden beschoren is.

Brussel l Aan dat ultieme ontknopingsmoment ging een nooit geziene literaire hype vooraf, verstoord door lekken en gebroken embargo's.

"Het monumentale, betoverende epos waar J.K. Rowling al tien jaar aan werkt, is stevig geworteld in de gevestigde literatuur en Holywoodsaga's, gaande van de Griekse mythen over Dickens en Tolkien tot Star Wars. Trouw aan die wortels eindigt het niet op een modernistische, Sopranos-achtige dubbelzinnigheid, maar met een heerlijk ouderwets goed slot: een confrontatie die je hart sneller doet slaan en de haartjes op je armen rechtop doet staan, met een epiloog erbovenop die het lot van de personages klaar en duidelijk weergeeft. De conclusie van het verhaal en de manier waarop die de verhaallijnen van de hoofdpersonages bepaalt, is zo overtuigend en onvermijdelijk dat de speculaties over het einde van het verhaal achteraf gezien merkwaardig misleidend lijken."

Zo omschrijft recensente van The New York Times Michiko Kakutani in de allereers…Lees verder

Betoverd door Harry Potter

Volgende week komt de verfilming van het vijfde boek in de bioscopen, Harry Potter and the Order of the Phoenix. Het is de opmaat voor een nooit geziene Pottergekte, want een goede week later volgt dan eindelijk de ontsluiering van het geheim. Gaat Harry dood? Het antwoord staat in Harry Potter and the Deathly Hallows, het langverwachte zevende en laatste boek in een reeks die nu al klassiek mag heten.

Het is een vraag die jong en oud nu al jaren in de ban houdt. Wat heeft ze met dat zevende boek voor ons in petto? Auteur Joanne Rowling liet nooit het achterste van haar tong zien. Geruchten over hoe Rowling de verschrikkelijke knoop zal ontwarren die ze zelf gelegd heeft, zijn er genoeg. Bevestigd zijn er slechts enkelen. Eén ding is zeker: met minder dan pure magie zal ze de klus niet kunnen klaren.

De gekte is dezer dagen al geregeld in de krant te proeven. Elke dag wordt er wel weer iemand gesignaleerd die het einde van het verhaal meent te kennen en dat op het internet uitbazuint. Tegelijk houden barometers ons op de hoogte van de recordverkopen die nu al geboekt worden.

En dat allemaal voor een fantasyverhaaltje dat ruim tien jaar geleden nauwelijks door uitgevers opgemerkt werd. Er was, uiteindelijk, alleen Bloomsbury, dat een aanbod deed voor een eerste druk op een schamele vijfhonderd exemplaren. Sindsdien werden we boek na boek steeds beter ingewijd in de rar…Lees verder

Harry Potter maakt eindelijk zijn keuze

Spanning te over in de nieuwe Harry Potter. Vooral de psychologische diepgang en de morele thematiek maken Rowlings laatste boek tot een topper. Het mag nog even blijven regenen.

Ook Sneep, de moordenaar van Perkamentus, blijkt zijn grote geheim te hebben

In zijn avontuurlijke leven was Harry Potter tot dusver soms heldhaftig, vaak stuntelig, dan weer naïef of gewoon arrogant. Maar in The deathly hallows , het laatste boek in de zevendelige reeks, lijkt het hoofdpersonage van Joanne Rowling min of meer zijn evenwicht te vinden. Doelgericht maakt hij keuzes, en als die een ultiem offer van hem vragen, aarzelt hij niet.

Maar dan zijn we al 564 pagina's ver, en is er geweldig veel gebeurd. De strijd tussen goed en kwaad is met de dood van Albus Perkamentus, op het einde van boek 6, helemaal in het voordeel van de 'dooddoeners' omgeslagen. Officiële instanties worden bezet, de orde van de Feniks wordt uit elkaar geslagen, er vallen nogal wat doden, terreur heerst. Potter en zijn vrienden Hermelien en Ron zwerven als paria's door het land.
Zoals gebruikelijk stouwt Rowling haar pagina's vol met gebeurtenissen en emoties, en gebruikt ze allerlei tru…Lees verder

Petrificus Totalus!

Gaat Harry Potter dood? Morgen zullen we het weten. Zal de tunnelsluiper Will Burrows hem van de troon stoten? Als hij geluk heeft.

Een 14-jarige albino moet Harry Potter doen vergeten

Wint Harry Potter voorgoed de strijd tegen de jeugdpuistjes? Durft zijn beste vriend Ron eindelijk onder de rokken van bolleboos Hermelien te graaien? Welke smerige truken zal Lord Voldemort deze keer uithalen met de leerling-tovenaars aan Zweinstein? Het zijn maar enkele van de vele vragen die Potterfans wereldwijd in de ban houden, nu de zevende en laatste Harry Potter vanaf morgen in de rekken ligt. Harry Potter en de relieken des doods verschijnt pas op 17 november, maar voor de Engelstalige versie kunt u vandaag om middernacht al in enkele Brusselse boekenwinkels terecht (Waterstone's en Sterling Books).
De vijfde Potterfilm maakt momenteel furore aan de kassa's en met het nieuwe boek barst de Pottermanie ongetwijfeld helemaal los. Amazon, de bekendste online boekenwinkel, meldde op 15 juli dat het al voor 1,8 miljoen pond voorafbestellingen kreeg. Ook de Engelse post kwam met straffe verhalen aanzetten. Zes maan…Lees verder

Happy end voor Harry?

Vannacht komt wereldwijd de zevende, laatste Harry Potter op de markt. De grote vraag is of de hoofdfiguur blijft leven. Mogen helden nog sterven?

Als Rowling Harry laat sterven, zal dat alle vorige boeken in een ander daglicht stellen

De wereld bestaat zaterdag uit twee groepen. Zij die de zevende Harry Potter zitten te lezen, en zij die met heel andere dingen bezig zijn. Vanzelfsprekend is de tweede groep veel groter dan de eerste, maar het zal in de geschiedenis van de literatuur toch maar zelden zijn voorgevallen dat zo hevig geanticipeerd werd op de publicatie van een boek.
Daar is ook reden toe: Harry Potter and the deathly hallows is het sluitstuk van de succesvolste literaire reeks die ooit verscheen. Van de vorige zes boeken gingen er wereldwijd 325 miljoen stuks over de toonbank en het is duidelijk dat de auteur Joanne Rowling de dag zal meemaken dat ze een half miljard boeken verkocht - miljardair is ze al op haar bankrekening. Niet slecht voor een werkloze, alleenstaande moeder die haar eerste boek afwerkte in een café in Edinburgh.
De spanning draait grotendeels om één vraag: zal Harry overleven? Za…Lees verder

Het lang verwachte zevende deel in de beroemde Harry Potter-serie. De inhoud ervan is nog niet bekendgemaakt, maar wel bekend is dat een aantal hoofdpersonen overlijdt. Het deel speelt zich af in Harry's zevende jaar aan Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry: hij en zijn klasgenoten zijn dan 17 jaar. Harry heeft een zware taak: hij moet de resterende Horcruxes van Voldemort opsporen en vernietigen. Deze uitgave zal op 21 juli 2007 tegelijkertijd uitkomen in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, Australië en in het Engels in een groot aantal andere landen, waaronder Nederland. Tegelijkertijd verschijnt het boek net als de vorige delen in een editie voor de jeugd* en een voor volwassenen. Vanaf ca. 14 jaar.

Over J.K. Rowling

CC BY 2.0 - Foto van/door Daniel Ogren

Joanne (Jo) Rowling (Yate bij Bristol, 31 juli 1965) is een Britse schrijfster. Ze is het bekendst als de schepper van de Harry Potter-fantasyserie. De Harry Potter-boeken kregen wereldwijd veel aandacht en wonnen meerdere prijzen, er zijn meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht. De boeken vormden de basis voor de Harry Potter-filmserie, waarbij Rowling in twee van de acht delen als producer optrad. Rowlings ouders heten Peter Rowling en Anne Volant Rowling.

Rowling schreef vooral onder de naam J.K. Rowling, waarin de 'K' staat voor de naam van haar oma Kathleen. In werkelijkheid heeft Rowling geen tweede naam. De 'K' heeft ze toegevoegd toen de uitgever van de Harry Potter-boeken stelde dat jongens geen boeken zouden lezen die geschreven zijn door een vrouw. Door alleen haar initiaal te gebruiken zou dat worden verbloemd. Enkel de 'J' vond ze te weinig, dus werd er een initiaal bij bedacht.

Een deel van haar latere boeken…Lees verder op Wikipedia