Boek
Nederlands

Lentekriebels

Jet Boeke (auteur)
+1
Lentekriebels
×
Lentekriebels Lentekriebels

Lentekriebels

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
In de lente krijgt Dikkie Dik de renkriebels, wil hij een vogelnestje bekijken, paaseitjes uitbroeden en speelt hij met een lammetje. Vierkant prentenboek met vier verhalen over Dikkie Dik, met grote, eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Lente, Katten
Titel
Lentekriebels
Auteur
Jet Boeke
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2013
[25] p. : ill.
ISBN
9789025753559 (hardback)

Besprekingen

Het is lente en Dikkie Dik geniet. In het eerste verhaal is het lekker weer buiten en moet hij rennen; hij heeft renkriebels! In het tweede verhaal, 'Het vogelnestje', volgt Dikkie Dik de vogels in de tuin terwijl ze een nestje bouwen. Als hij ‘van dichtbij’ wil gaan kijken, worden de vogeltjes boos. In 'Paaseitjes' verzamelt Dikkie Dik chocolade paaseieren in zijn mand en doet hij wat de vogels en kippen altijd doen. Lukt het uitbroeden, Dikkie Dik? En in het laatste verhaal springt Dikkie Dik net als een lammetje. Zelfs tot op de rug van moeder schaap! In dit vierkante prentenboek is Dikkie Dik als vanouds: ondernemend, naïef, enthousiast en nieuwsgierig naar de wereld – net als ‘zijn’ jonge lezers. De grote, omkaderde prenten zijn kleurig, herkenbaar en vriendelijk. Door een kleine verandering in de lijnen, verandert de snoet van Dikkie Dik én zijn gevoel, steeds zeer zichtbaar en herkenbaar! De tekst is eenvoudig en nodigt uit tot interactie. Dat Dikkie Dik bijna 35 jaar wordt, is…Lees verder

Dikkie Dik. Lentekriebels

Dikkie Dik lijkt wel de kolder in z’n kop te hebben, als je hem door het huis ziet rennen, de tuin in, en tegen Poes Muis opknallen. “Renkriebels” noemt Poes Muis dit vrolijke gedrag, dat duidelijk ingegeven is door het eerste lenteweertje. In de volgende lenteverhalen ziet Dikkie Dik vogels een nest bouwen en eitjes uitbroeden, gaat hij zelf paaseitjes uitbroeden in zijn mand, en maakt hij bokkesprongen met een lammetje.
Dikkie Dik mag dan al 35 jaar een succes zijn, mij kan hij niet bekoren. De verhaaltjes zijn vrij flauw, geschreven in een stijve taal, en geïllustreerd met ouderwetse, statische tekeningen.

Over Jet Boeke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Lotte.scholten

Jet (Henriëtte) Boeke (Wageningen, 28 oktober 1948) is een Nederlandse illustrator die vooral bekend is geworden door haar tekeningen en verhalen over de oranje kater Dikkie Dik. Deze verhalen werden regelmatig voorgelezen in het kinderprogramma Sesamstraat. De verhalen over Dikkie Dik zijn met name gericht op peuters.

Levensloop

Jet Boeke werd op 28 oktober 1948 als jongste van zes kinderen geboren in Wageningen. Na haar eindexamen middelbare meisjesschool ging Boeke naar Amsterdam, waar ze was toegelaten tot de Rietveldacademie. Aanvankelijk wilde ze industrieel vormgever of edelsmid worden, maar op advies van een leraar koos ze uiteindelijk voor de richting grafische vormgeving. Op de afdeling Grafisch Ontwerpen leerde ze werken met druktechnieken, kalligrafie, typografie, boekbinden, modeltekenen en fotografie. Tijdens haar stage bij Toonder Studio's maakte ze haar eigen tekenfilm getiteld Lees verder op Wikipedia