Boek
Nederlands

Het verzonkene

Jeroen Brouwers (auteur)
Autobiografisch relaas van een kleutertijd in Nederlands-Indie͏̈, tevens bedoeld als bijdrage in de polemiek over het subjectivisme van de auteur.
Titel
Het verzonkene
Auteur
Jeroen Brouwers
Taal
Nederlands
Editie
13
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2015
90 p.
ISBN
9789025444990 (paperback)

Besprekingen

In Raster 9, 1979 viel Antony Mertens onder andere Brouwers aan als een van de vertegenwoordigers van het zogenaamde subjectivistische proza. Nog voor het geruchtmakende Tirade-nummer (250) 'De Nieuwe Revisor' schreef Brouwers zijn antwoord in de vorm van de roman 'Het Verzonkene': een grootboek, een boekhoudboek, een balans. Enerzijds is het een aanvulling op zijn autobiografisch getinte oeuvre (de herinneringen aan zijn kleutertijd in Indonesië, zijn positie als auteur), tegelijk ook een polemiek en antwoord op Mertens, door Brouwers beschouwd als spreekbuis van de Raster-groep. Brouwers verdedigt zijn subjectivisme en niet-geëngageerd zijn met zijn persoonlijke argumenten, de thema's van zijn oeuvre: liefde, schoonheid, literatuur. Hij ontkent nergens het bestaan van onrecht, vraagt zich alleen af wat hij er al schrijvend aan kan veranderen.

Over Jeroen Brouwers

Jeroen Godfried Maria Brouwers (Batavia, 30 april 1940) is een Nederlandse schrijver, journalist en essayist.

Biografie

Jeroen Brouwers is het vierde kind van Jacques Theodorus Maria Brouwers (1903-1964) en Henriëtte Elisabeth Maria van Maaren (1908-1981). Later werd nog een broertje geboren. Zijn vader werkte als boekhouder bij een architectenbureau.

Na de Japanse invasie begin 1942 en de capitulatie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger werd zijn vader overgebracht naar een krijgsgevangenkamp in de buurt van Tokio. Brouwers belandde met zijn grootmoeder Elisabeth Henrica Pos (1885-1945), zijn moeder en zus eerst in het jappenkamp Kramat. Na een paar maanden werden ze overgeplaatst naar het kamp Tjideng, in een buitenwijk van Batavia. Zijn grootouders hebben de kampen niet overleefd. Hij schreef in 1981 over deze Japanse bezetting van Indonesië een boek Bezonken rood, vertaald in 1988 in het Engels als …Lees verder op Wikipedia