Boek Nederlands

Afgelegen

James Wood (auteur), Arie Storm (vertaler)

Afgelegen

James Wood (auteur), Arie Storm (vertaler)
Genre:

Alle exemplaren uitgeleend

Alan Querry, een succesvolle projectontwikkelaar uit het noorden van Engeland, heeft twee dochters: Vanessa, een filosofe die lesgeeft in het Amerikaanse Saratoga Springs, en Helen, manager van een platenmaatschappij in Londen. De zussen hebben de echtscheiding van hun ouders en de dood van hun moeder nooit helemaal verwerkt.
Wanneer Vanessa gebukt gaat onder een depressie reizen Alan en Hel
Titel
Afgelegen
Auteur
James Wood 1965-
Vertaler
Arie Storm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Upstate
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
256 p.
ISBN
9789021409924 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Anderlecht

zondag: Gesloten
maandag: Gesloten
dinsdag: 12:00 - 19:00
woensdag: 12:00 - 17:00
donderdag: 15:00 - 19:00
vrijdag: 12:00 - 17:00
zaterdag: 10:00 - 14:00

Adres

Sint-Guidostraat 97
1070 Anderlecht
(Toon op kaart)

Contactgegevens

02 523 02 33
Beschikbaarheid Uitgave Plaats in de bib
Beschikbaarheid
Niet beschikbaar
Uitgave
Em. Querido's Uitgeverij, 2018
Plaats in de bib
Nederlandstalige romans
WOOD

Besprekingen

Zorgen om een kind

Roman. In Afgelegen brengt James Wood de leden van een versplinterd gezin samen.

Alan Querry, een zestiger, woont in Northumberland in Noord-Engeland. Zijn dochters Vanessa en Helen leven in de Verenigde Staten. Helen maakt carrière in de platenindustrie. Vanessa, docente filosofie, heeft minder talent voor lichtheid en geluk dan haar zus. Wanneer ze bij filosoof Thomas Nagels leest dat niets ertoe doet 'inclusief iemands wanhoop over het feit dat niets ertoe doet', dan dreigt dat inzicht haar te verpletteren.

In haar jeugd waren er al onrustbarende incidenten. Vanessa liep weg uit de kostschool en besloot al haar bezittingen weg te geven. Nu krijgt Alan eeen bericht van de vriend van Vanessa. Het gaat niet goed met haar. Ze is van de trap gevallen - of heeft ze zich ervan gestort? Helen en Alan bezoeken Vanessa, die in Saratoga Springs in het noorden van de staat New York woont.

In Afgelegen volgt James Wood, literair criticus voor The New Yorker en bekend van het onmisbare Hoe fictie werkt en de roman Het boek tegen God, het vertrouwde re…Lees verder

Veel blijft op overtuigende wijze onuitgesproken

Als recensent voor The Guardian in Groot-Brittannië en vervolgens voor The New Republic en The New Yorker in de VS, heeft James Wood een gedegen reputatie opgebouwd. Hij geldt als een gezaghebbend literair criticus in het Engelse taalgebied. In die hoedanigheid aarzelde hij niet groten als Don DeLillo, Jonathan Franzen, Donna Tartt en Zadie Smith de les te lezen.

Na The Book Against God (2003) begeeft Wood zich met Afgelegen (Upstate) opnieuw op het pad van de literaire fictie. Op dit terrein zijn zijn ambities bescheidener.

Alan Querry is een Noord-Engelse projectontwikkelaar van laat in de zestig. Zijn oudste dochter, Vanessa, is hoogleraar filosofie en woont in Saratoga Springs in upstate New York. Zij leed als kind al aan depressies en wanneer Querry verneemt dat Vanessa mogelijk een zelfmoordpoging heeft gedaan, reist hij af naar de VS. Zijn andere dochter, Helen, is daar toevallig al, vanwege haar werk: ze is manager bij een platenmaatschappij. Helen geldt als de meer optimistische en zelfverzekerde van de twee.

In Saratoga Springs lijkt er op het eerste gezicht minder aan de hand dan de alarmerende berichten suggereerden. Tegelijk wordt duidelijk dat er van alles broeit in de familie Querry, dat het beeld van een succesrijke en blijmoedige Helen nuance behoeft en dat er onverwerkt verdriet uit het verleden speelt. Daari…Lees verder

Suggesties