Besprekingen
Het leven, een flipperkast
Een leven is als een verhaal. Als het zo goed verteld wordt als in de Lessen van Ian McEwan wordt het ook een belevenis.
Veel mensen houden dagboeken bij. Hoe gedetailleerd ook, de volledige realiteit krijg je nooit gevangen in woorden. Er gebeurt veel tegelijkertijd, vlakbij en veraf, onder invloed van grote en kleine zaken, die je lang niet altijd zelf in de hand hebt, of waarbij je soms zelfs (nog) niet af weet van het bestaan ervan. De zinnen op papier hollen hopeloos achter de werkelijkheid aan. Ook in Lessen worden dagboeken volgeschreven en autobiografische boeken gepubliceerd, boeken in een boek, verhalen binnen het verhaal waarmee McEwan laat zien hoe elk verhaal samenhangt met zoveel andere. Hij (be)schrijft de ecologie van een mensenleven, van mensenlevens, op de microschaal van de persoonlijke gedachte- en gevoelswereld tot de macroschaal van wereldgeschiedenissen, en hoe die op elkaar inspelen.
Het levensverhaal van zijn mannelijke hoofdpersonage is een niet eens zo spectaculair leven: getalenteerd maar studies niet afgemaakt, bouwvakker, gelegenheid…Lees verder
De macht van die ene lerares
Ian McEwan legt in zijn indrukwekkende nieuwe roman veel nadruk op de willekeur van het lot. Zo lijkt hij ook te willen onderzoeken hoe zijn eigen leven anders had kunnen lopen.
Het oeuvre van Ian McEwan kan worden getypeerd als lean & mean. De zestien romans die hij tot dusver publiceerde, telden in de regel 200 tot 300 pagina's en waren strak gecomponeerd. In zijn nieuwe roman Lessons breekt hij met die traditie: het boek is bijna 500 pagina's lang. Maar McEwan heeft ditmaal erg veel te vertellen. 'The story of a lifetime', is te lezen op het achterplat.
Het levensverhaal dat in Lessons wordt geboekstaafd is dat van Roland Baines. Wie enigszins op de hoogte is van McEwans biografie, ontdekt al snel dat hier ook een schrijver aan het woord is die terugblikt op zijn eigen leven. Zeker niet altijd naar de letter - enkele cruciale gebeurtenissen zijn fictief - maar wel degelijk naar de geest. Het is ook niet verrassend dat in dit boek vrijwel alle thema's terugkomen die hij gedurende zijn bijna 50-jarige schrijverschap heeft behandeld.
In de openingsscène van Lessons ligt Roland slapeloos in bed en wordt hij geplaagd door een herinne…Lees verder
Verleid door de pianolerares
****
De term 'magnum opus' dekt in het geval van de nieuwe Ian McEwan de lading. In 'Lessen', zijn achttiende en met 576 bladzijden veruit zijn dikste roman tot dusver, portretteert Ian McEwan één mensenleven, dat zich afspeelt tussen 1948 (zijn eigen geboortejaar) en vandaag. De meester van de bondigheid heeft zich tijdens de lockdown kennelijk laten gaan en zich voor één keer gewaagd aan breedvoerige epiek. Zijn sterktes blijven ook in die vertelstijl overeind.
In de openingsscène maken we kennis met het hoofdpersonage Roland Baines. Het is 1986, en de politie ondervraagt hem over de verdwijning van zijn vrouw Alissa. Roland houdt vol dat ze hem en hun zoontje heeft verlaten omdat ze tot dan het verkeerde leven had geleid, zoals ze in een afscheidsbriefje heeft geschreven. De schok van die gebeurtenis werpt Roland terug naar een traumatische episode tijdens zijn jeugd. Als 11-jarige werd hij verleid door zijn pianolerares. McEwan g…Lees verder
Een kus van de juf
Kind of kunst? Talent of vrijheid? In Lessen schotelt klasbak Ian McEwan u enkele dilemma’s voor.
Een briefje op zijn hoofdkussen: ‘Doe geen pogingen me te vinden. Ik red me wel. Het is jouw schuld niet.’ Daar moet Roland Baines het mee stellen. Zijn vrouw Alissa is spoorloos verdwenen en heeft hem achtergelaten met hun baby Lawrence. Er zullen nog een paar ansichtkaarten volgen – ‘Het moederschap is niks voor mij’ – en daarna stilte. In 1986, in internetloze tijden, kunnen mensen nog in rook opgaan. Roland hoopt dat de politie hem kan helpen, maar die beschouwt hém als een verdachte. Een brigadier vat zijn argwanende levensvisie bondig samen: ‘Waar mensen zijn, zijn plaatsen delict.’
Murw geslagen spartelt Roland zich door de eerste eenzame weken. Tijdens zijn slapeloze nachten denkt hij terug aan zijn kostschooljaren en aan die ene pianolerares die haar leerlingen veel meer bijbracht dan vingerzetting. Vro…Lees verder