Boek
Nederlands

Een zachte vernieling

Hugo Claus (auteur)

Een zachte vernieling

In de reeks:
Genre:
De dood van een bevriende dichter doet een man op middelbare leeftijd terugdenken aan de periode dat ze samen deel uitmaakten van een kunstenaarsgroep in Parijs.
Titel
Een zachte vernieling
Auteur
Hugo Claus
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 1988
189 p.
ISBN
90-234-6103-7

Besprekingen

André Maertens, een vermoeide man van middelbare leeftijd, directeur van een cultureel centrum, verneemt het nieuws dat Bernard, een dichter met wie hij optrok in Parijse kunstenaarskringen, is overleden. Het bericht leidt tot een langdurige terugblik waarin scènes uit de Parijse jaren opflikkeren. 'De zachte vernieling' betreft het langzaam verdwijnen van de erotische en artistieke overmoed en bovenal de ondergang van Bernard. Met dodelijk sarcasme, doch ook met mededogen jegens de tragische Bernard, vertelt André over een groepje bigotte kunstenaars, dat onmiskenbaar verwant is aan de Cobra-groep. André raakt in deze kringen verzeild door vanuit Gent de mysterieuze en prachtige Sabine te volgen naar Parijs. Een helder gecomponeerde en schitterend gestileerde roman vol passie, tragiek en ironie. Zeer aan te raden voor een groot publiek.

Over Hugo Claus

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Hugo Maurice Julien Claus (Brugge, 5 april 1929 – Antwerpen, 19 maart 2008) was een Vlaams dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker. Hij was de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. In de loop van zijn lange carrière schreef Claus duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en diverse romans, waarvan de bekendste zijn meesterwerk Het verdriet van België uit 1983 is.

Algemeen

Het werk van Claus is divers van karakter. De auteur mengt het tragische, verhevene, klassieke met het banale, burleske en obscene. Terugkerende thema's zijn: de liefde voor de moeder, de haat tegen de (afwezige) vader, seksualiteit, het schuldgevoel door het katholieke geloof en Vlaanderen in en na de oorlog.

Claus publiceerde onder het pseudoniem Dorothea van Male de roman Schola nostra (1971). Hij gebruikte ook de pseudoniemen hugo c. van astene, Anatole Ghekiere, Jan Hyoens, Thea…Lees verder op Wikipedia