Grote letter
Nederlands

Het tuinhuis

Hella S. Haasse (auteur)

Het tuinhuis

Hella S. Haasse (auteur)
In de reeks:
Titel
Het tuinhuis
Auteur
Hella S. Haasse
Taal
Nederlands
Uitgever
Abcoude: Grote Letter Bibliotheek, 2007
203 p.
ISBN
9789036401883

Andere formaten:

Besprekingen

Dit recente boek van de grande dame van de Nederlandse literatuur is haar eerste verhalenbundel en bevat zeven verhalen die tussen 1948 en 2006 verspreid verschenen. Het mooie aan deze hier verzamelde verhalen is dat de thematiek van haar indrukwekkende oeuvre er volop in aanwezig is. In de meeste verhalen speelt een geheim uit het verleden een grote rol, hangt dat wat verzwegen is als een schim tussen de personages en zijn zij op zoek naar de waarheid die zij slechts zijdelings aan kunnen raken. Vaak ligt daar ook een grotere dreiging aan ten grondslag, concreet, zoals een dreigende oorlog of abstract, zoals een duister bos waar de personages tegelijkertijd door aangetrokken en afgestoten worden. Opvallend is dat alle verhalen, van zo verschillende datum, van hoog niveau zijn en in een combinatie van zintuigelijke en afstandelijke stijl geschreven zijn. Voor Haasse-kenners een prachtige herbeleving van een oeuvre; voor beginners een goede introductie erop.

Over Hella S. Haasse

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door

Photo: Vincent Kerkhoven Erik Baas op de Nederlandstalige Wikipedia

(Originele tekst: Carl Koppeschaar; bewerking door nl:Gebruiker:Erik Baas)

Hélène Serafia (Hella) Haasse (Batavia, 2 februari 1918 – Amsterdam, 29 september 2011), auteursnaam Hella S. Haasse, was een Nederlandse schrijfster van romans, essays, toneel en poëzie. Haar bekendste titels zijn de in 1948 als boekenweekgeschenk verschenen novelle Oeroeg, de historische roman Het woud der verwachting uit 1949 en de Indische roman Heren van de thee uit 1992. In 1983 werd haar de P.C. Hooft-prijs toegekend en in 2004 de Prijs der Nederlandse Letteren. Zij was een van de eerste Nederlandse schrijvers die hun werk in het buitenland actief onder de aandacht brachten en behoort tot de in het buitenland meest gelezen Nederlandse schrijvers. Ze is tot nu toe ook de enige auteur die drie keer het Boekenweekgeschenk verzorgde.

Biografie

Jeugd

Helene Serafia Haasse werd op 2 februari 1918 te Batavia (het tegenwoordige Jakarta) geboren als oudste kind van Wille…Lees verder op Wikipedia