Boek
Nederlands

De pupil

Harry Mulisch (auteur)
De geschiedenis van een zich van zijn schrijverschap bewust wordende jongeman, spelend in het Italie͏̈ van 1945.
Onderwerp
Schrijverschap
Titel
De pupil
Auteur
Harry Mulisch
Taal
Nederlands
Editie
9
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012
124 p.
ISBN
9789023468097 (paperback)

Besprekingen

Deze novelle verscheen voor het eerst in 1987, werd opgenomen in de set 'De romans' (1997) en is weer als afzonderlijke editie verkrijgbaar. De aanwijzingen zijn te talrijk om in deze novelle niet een portret te zien van de wording van de jonge schrijver Mulisch. De hoofdpersoon is een zestienjarige jongen aan wie tijdens zijn Italiaanse reis uiteindelijk op zijn achttiende het ware schrijverschap wordt geopenbaard. Hij is een eigenwijze kwast die zich ver boven iedereen verheven voelt, die op het eerste gezicht veel zelfspot bezit, maar alleen zichzelf serieus neemt. Maar wat aan de ene kant ergerniswekkend aan hem is, blijkt aan de andere kant onontbeerlijk te zijn voor zijn schrijverschap: zichzelf als de godheid zien, die de 'compositie van de wereld' in elke roman over doet. In deze geschiedenis komen veel onderdelen voor van de typische Mulisch-mythe, zodat zijn tegenstanders evenveel van hun gading zullen vinden als zijn adepten. Een meesterlijk geschreven verhaal. Normale druk.

Over Harry Mulisch

Harry Kurt Victor Mulisch (Haarlem, 29 juli 1927 – Amsterdam, 30 oktober 2010) was een Nederlandse schrijver.

Mulisch, de zoon van een Oostenrijks-Hongaarse vader die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog en een Duits-Joodse moeder, groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog, die een sterke invloed op hem en zijn schrijverschap had. In 1947 verscheen zijn eerste verhaal (De kamer), in 1952 volgde zijn eerste roman: archibald strohalm. Vele andere werken volgden, waaronder Het stenen bruidsbed (1959), Twee vrouwen (1975), De aanslag (1982) en De ontdekking van de hemel (1992). Zijn laatste roman was Siegfried, verschenen in 2001. 'Magisch-mythisch' is een veelgebruikte aanduiding voor een groot deel van zijn oeuvre.

Mulisch geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Hij wordt tot "De Grote Drie" van de naoorlogse Nederlandse literatuur gerekend, waartoe ook Willem Frederik Hermans …Lees verder op Wikipedia