Boek
Nederlands

Het portret

Hannah Roels (auteur)
De gesloten studente Alizane krijgt het vrijmoedige schildersmodel Sam als kamergenote; de laatste heeft veel vriendjes, maar wanneer Alizane met één van hen een relatie krijgt, zet dat haar vriendschap met Sam onder spanning.
Onderwerp
Kunstenaars, Identiteit
Titel
Het portret
Auteur
Hannah Roels 1984-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017
221 p.
ISBN
9789044631210 (paperback)

Besprekingen

Vlaams, vrouwelijk én voor het eerst

Sinds het succes van Lize Spit hebben uitgevers de jacht geopend op vrouwelijke auteurs. Vrijwel simultaan verschijnen er drie Vlaamse debuten. We lazen de eerste worpen van Hannah Roels, Fien De Meulder en Zita Theunynck.

Ontheemding in een dreigende stad

Iemand moet maar eens onderzoeken waarom de amoureuze spanning tussen schilders en hun model zoveel schrijvers intrigeert. In de Franse literatuur bracht het thema onder meer de pennen van Honoré de Balzac, Alfred de Musset en Théophile Gautier in beweging.

Maar ook in de Nederlandse literatuur is het onderwerp schering en inslag: van Patricia De Martelaeres De schilder en zijn model (1989) en Margriet de Moors De schilder en het meisje (2010) tot onlangs debutante Katrijn Van Bouwel met De muze en het meisje (2016). Zij voerde in haar debuut een academiemodel op met dweperige trekjes, die absoluut de muze van een kunstenaar wil worden.

Nu is er ook Hannah Roels (°1984) met Het portret, waarin een driehoeksverhouding tussen een schilder, een timide studente en een vrijpostig model wordt uitgevlooid.

Roels, werkzaam in Passa Porta Boekhandel, koesterde aanvankelijk vergevorderde…Lees verder

Alizane is een gesloten studente literatuur wiens schrijfwerk maar niet wil vlotten. Toevallig krijgt ze kennis aan een ander meisje, het vrijmoedige schildersmodel Sam, en voordat ze het weet is die als medebewoonster bij haar op haar zolder ingetrokken. Wanneer Sam ook jongens mee naar huis neemt ziet Alizane dat enigszins bevreemd aan, maar dan wordt ze zelf verliefd op een van die jongens, de schilder David. Ze poseert voor hem, en wanneer ze minnaars worden blijkt Alizane een pijnlijk geheim van vroeger met zich mee te dragen; ondertussen voelt Sam zich verraden. Redelijk boeiende portretten van een ingehouden en geremde verteller, haar ongrijpbare kamergenote en de ondoorgrondelijke man die zo'n mysterieuze invloed op de levens van de twee meisjes heeft. Zeer goed geschreven, misschien iets te vrijblijvend in de manier waarop de drie hoofdpersonen eigenlijk tegenover andere mensen of milieus in een maatschappelijk luchtledig lijken te leven, maar vooral zeer pakkend in de psycho…Lees verder