Besprekingen

Dit mooie prentenboek nodigt uit om goed naar de prenten te kijken en te blijven kijken. Guido Van Genechten schetst in een dubbele pagina een groep dieren die op het eerste gezicht allemaal gelijk zijn, maar de drie vragen die bij de tekening horen vestigen de aandacht op kleine verschillen en details. De eerste vraag peilt naar een positie in de ruimte (‘Wie staat op het heuveltje?’), de tweede vraag gaat over iemand die anders is (‘Wie wil ook wel neuzen, maar is een beetje verlegen?’) en de derde luidt: ‘En wie wil naar een feestje?’ Er is altijd een diertje dat wil feesten, en dat je kunt herkennen aan een feestelijk accessoire dat de anderen niet hebben. Op de laatste spread wordt de lezer beloond voor zijn zoekwerk met een beeld van de feestende diertjes. Zo weten wij ook waar zij zich voor uitgedost hebben.
De tekeningen zijn eenvoudig. Van Genechten weet met enkele pen- en penseelstreken sympathieke figuren tot leven te brengen. De achtergrond is een zwarte of witte vlak…Lees verder
In dit kijk- en zoekboek worden acht veel gebruikte voorzetsels onder de aandacht gebracht. Op evenzoveel spreads zijn steeds enige tientallen dezelfde soort dieren getekend, zoals krabben, vleermuizen en zeepaardjes, waarbij telkens drie vragen worden gesteld. De eerste vraag behelst het voorzetsel in kwestie, dat in een groter lettertype is gedrukt zodat de voorlezer er gemakkelijk de nadruk op kan leggen. Zoals: Wie zit IN zijn holletje? De tweede vraag is een kijkvraag, bv.: Wie is zijn huisje kwijt? De laatste vraag luidt steevast: En wie wil naar een feestje? Op de negende en laatste spreadpagina zijn alle dieren die zo graag naar een feestje wilden bij elkaar te zien: op het feestje! Hierdoor wordt meteen duidelijk naar welk detail van een feestelijke uitrusting bij het betreffende dier gezocht moest worden, bv. een oorbel of vlinderdasje. Op een witte of soms zwarte achtergrond zijn alle vrolijke dieren in een eenvoudige kleurstelling op innemende wijze getekend, waarbij de he…Lees verder

Buitenbeentjes. Op en in

Dit kartonboekje zou kunnen bijdragen tot de taalontwikkeling van peuters en kleuters. Ruimtebegrippen zoals 'op' en 'in' komen hier aan bod. Pagina's vol grappige diertjes, groot en klein, waarvan er telkens twee (of drie) afwijken van de rest. Het zijn net deze kleine verschillen die de kleuter moet zoeken. Het gaat om piepkleine details waaraan heel kleine kindjes zeker nog geen aandacht besteden. Neem nu de dubbele pagina met de rode krabben. Het antwoord op de eerste vraag is nog vrij eenvoudig: 'Wie staat op het heuveltje?' 'Wie is een beetje verdrietig omdat hij beneden staat?' is al moeilijker: de krab met een neer beneden gebogen streepje als mondje in plaats van een opkrullend. En de telkens terugkerende vraag 'En wie wil naar een feestje?' kan je alleen beantwoorden als je een piepklein vlinderdasje gezien hebt! Het zullen eerder drie- à vierjarigen zijn die de opdrachtjes snappen en niet de peuters van 30 maanden zoals op de achterflap staat. Maar dit neemt niet weg dat de…Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max