Boek
Nederlands
Als op een bouwterrein in een Iers dorpje een skelet wordt opgegraven, stelt de plaatselijke politie met hulp van de recherche een onderzoek in, waarbij duistere geheimen van enkele dorpelingen aan het licht komen.
Onderwerp
Geheimen
Titel
Bewaring
Auteur
Graham Norton
Vertaler
Sabine Mutsaers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Holding
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, 2016
270 p.
ISBN
9789044351774 (paperback)

Besprekingen

Talkshowhost schrijft thriller

Misdaad. De Ierse tv-flapuit Graham Norton schreef een misdaadroman met een oprecht sympathieke politieagent.

Graham Norton is een van de beroemdste tv-gezichten van dit moment. In de show die zijn naam draagt komen film- en popsterren hun werk 'pitchen', op voorwaarde dat de gastheer hen op een vrolijke manier mag plagen met stoute vragen. Voordien schreef Norton twee goed ontvangen autobiografieën waarin hij vertelde over zijn Ierse afkomst, zijn homoseksualiteit en hoe hij van een vrij onzeker jongetje een grote tv-persoonlijkheid werd.

Wie Bewaring, zijn eerste roman, koopt wegens Nortons imago van schalkse flapuit komt bedrogen uit. Bewaring is geen verhaal vol hilarische scènes of uitvergrote karakters. Het is een rustige, melancholische misdaadroman die zo als scenario voor een aflevering van Midsomer Murders zou kunnen dienen.

De setting kan niet klassieker zijn: een Iers dorpje met wat cottages, een kerkje met scheefgezakte kruisen errond en een winkeltje dat tegelijk dienst doet als postkantoor en pub. Er is één politiem…Lees verder

Debuutroman van de bekende, in Ierland geboren BBC-presentator (1963). Een thriller vol spannende momenten, zich afspelend in het (fictieve) dorpje Duneen in Cork waar op een bouwterrein een skelet wordt opgegraven. De plaatselijke garda, PJ Collins, een zwaarlijvige vijftiger, start met de hulp van de recherche uit Cork het onderzoek. Een DNA-test leidt aanvankelijk tot niets, maar dan wordt ook het skelet van een baby gevonden en neemt het onderzoek een onverwachte wending. De bemoeienissen van een paar dorpelingen en de gezusters Ross (eigenaars van het bouwterrein) helpen de politie amper verder. De ware toedracht komt pas aan het licht nadat Lizzie Meany, de huishoudster van PJ Collins, haar levensverhaal heeft verteld. Dit stuk haalt de vaart enigszins uit het verhaal, maar daarna volgt een ontknoping die PJ bijna het leven kost. De meesterlijke karaktertekening en de kostelijke ironie waarmee Norton het leven in een Iers dorpje beschrijft zijn gebaseerd op zijn eigen jeugdherin…Lees verder

Over Graham Norton

Graham William Walker (Clondalkin, 4 april 1963), bekend onder zijn artiestennaam Graham Norton, is een Ierse acteur, komiek en televisiepresentator.

Hij werd geboren in Clondalkin, een voorstad van Dublin en werd bekend als programmamaker op het Britse Channel 4 en door zijn rol als priester Noel Furlong in de Ierse televisieserie Father Ted. Hoewel hij in slechts drie afleveringen verscheen, was hij erg populair onder de kijkers. Na Channel 4 heeft Norton veel gewerkt voor de BBC, met programma's op BBC One, BBC Two en BBC Radio 2. Bij het grote publiek is hij bekend als presentator van The Graham Norton Show. Hij is ook mede-eigenaar van SO Television, de productiemaatschappij van zijn televisieprogramma's. Hij is in Europa erg bekend om het commentaar wat hij al jaren geeft bij het Eurovisiesongfestival namens het Verenigd Koninkrijk.

Prijzen