Boek
Nederlands
Uit Florence gevlucht wegens een pestepidemie besluiten tien jongelieden elkaar als afleiding honderd verhalen te vertellen, waar een groot aantal menselijke typen in voorkomt.
Onderwerp
Vertelkunst
Extra onderwerp
verhalen
Titel
Decamerone
Auteur
Giovanni Boccaccio
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Decameron
Editie
2de, geh. herz. dr.
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 1989
720 p. : ill.
ISBN
90-223-1166-X

Besprekingen

Van de Florentijn Giovanni Boccaccio (1313-1375), grondlegger van het Italiaanse proza, geldt de 'Decamerone' als zijn hoofdwerk. Het is zo fris, levendig en realistisch geschreven, dat het nog steeds uitgegeven en gelezen wordt, in vele talen. Als inleiding beschrijft Boccaccio drastisch de pest in Florence in 1348, voor 7 jonge vrouwen en 3 jonge mannen reden om uit te wijken naar het platteland. Om de tijd goed door te komen vertelt ieder elke dag een verhaal. Geleerden hebben diepere achtergronden van deze amusante, deels scabreuze verhalen aangewezen, maar de sublieme uitbeelding van de menselijke hartstochten, ondeugden en zwakheden is al reden genoeg om ze te lezen. Frans Denissen heeft zijn mooie vertaling uit 1982 (heruitgegeven in 1994) hier en daar wat bijgesteld. Deze prachtige uitgave bevat verder: (sobere) aantekeningen en een verhelderend 'Nawoord' van de deskundige Van Stipriaan, en honderd leuke afbeeldingen in kleur, miniaturen uit een 15de-eeuws handschrift van een…Lees verder

Over Giovanni Boccaccio

Giovanni Boccaccio (Certaldo of Florence, 1313 – Certaldo, 21 december 1375) was een Florentijnse dichter, schrijver en humanist. Boccaccio balanceerde tussen twee werelden. In zijn vroege werken leunt hij nog volop aan bij de middeleeuwen, de ridderidealen en de hoofse literatuur die populair waren bij de adel. In zijn latere periode, onder meer onder invloed van zijn goede vriend Petrarca, hoort zijn werk bij de Italiaanse renaissance.

Hij is vooral bekend voor zijn Decamerone, een raamvertelling met honderd verhalen, een werk dat bepalend was voor de Italiaanse prozaliteratuur en dat vandaag tot de belangrijkste werken uit de wereldliteratuur wordt gerekend.

Biografie

Giovanni Boccàccio werd waarschijnlijk geboren in Certaldo bij Florence of in Florence zelf in 1313 als het natuurlijk kind van Boccaccio di Chelino, een welgesteld zakenman uit Certaldo, die zich in 1312 in Florence gevestigd had, en van een onbe…Lees verder op Wikipedia