Boek
Nederlands

Verzameld werk. Deel 4

Gerard Reve (auteur), Nop Maas (redacteur)
Bundeling van het in de periode 1947-1962 in het Nederlands en Engels gepubliceerde werk van de Nederlandse schrijver (1923-2006).
Bevat
Titel
Verzameld werk. Deel 4
Auteur
Gerard Reve
Redacteur
Nop Maas
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Veen, 2000
491 p.
ISBN
90-204-5998-8 (hardback)

Besprekingen

Vlak voor de 75e verjaardag van Reve, 14 december 1998, verscheen het eerste deel van een zesdelige uitgave van zijn verzamelde (dus niet volledige) werk. Er verschijnen twee tot drie delen per jaar en eind 2000 zal de reeks voltooid zijn. Het werk is opgenomen in chronologische volgorde. Dit vierde deel omvat werk uit de periode 1981-1986. Het gaat om 'De vierde man', geschreven als boekenweekgeschenk maar geweigerd door de CPNB, later succesvol verfilmd door Paul Verhoeven; het jongensboek voor alle leeftijden 'Wolf', een reviaanse variant op 'Alleen op de wereld'; de wat onderschatte, geestige en innige liefdesroman 'De stille vriend' en de bundeling van enkele interessante en leerzame gastcolleges in Leiden, 'Zelf schrijven'. Reve is alle teksten nog eens nagelopen voor deze uitgave, maar dat heeft niet geleid tot opvallende veranderingen. Verzorgde uitgave met leeslint, kleine druk.

Over Gerard Reve

Gerard Reve (Amsterdam, 14 december 1923 – Zulte, Oost-Vlaanderen, 8 april 2006), geboren als Gerard Kornelis van het Reve, was een Nederlands schrijver en dichter. Zijn bekendste werken zijn De avonden (roman, 1947), Werther Nieland (novelle, 1949), Op weg naar het einde (epistolair proza, 1963) en Nader tot U (proza, 1966). Samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans wordt hij tot De Grote Drie van de naoorlogse Nederlandse schrijvers gerekend.

Levensloop

Reve werd geboren om half zes in de namiddag, in de Amsterdamse Van Hallstraat 25". Zijn ouders waren Gerard J.M. van het Reve, een schrijver en journalist, onder andere schrijvend onder de naam Gerard Vanter, en Janetta Jacoba (Nette) Doornbusch. Beide ouders waren overtuigde communisten; vader Van het Reve bezocht in 1922 een van de congressen van de Komintern in Moskou. De latere slavist, Rusland-kenner en Leidse hoogleraar Karel…Lees verder op Wikipedia