Boek
Nederlands

Op weg naar het einde

Gerard Reve (auteur)

Op weg naar het einde

Deels gefictionaliseerde reisbrieven, waarin de schrijver zich uitspreekt over leven, liefde en letteren.
Onderwerp
Homoseksualiteit
Extra onderwerp
brieven
Titel
Op weg naar het einde
Auteur
Gerard Reve
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2001
188 p.
ISBN
90-234-0081-X 9789023400813 (hardback)

Besprekingen

Verzameling van een zestal reisbrieven, die gerekend kunnen worden tot de zogenaamde 'bekentenisliteratuur'. Het thema van de absurditeit van alle leven, indien een hoger streven ontbreekt, beheerst ook deze vrijmoedige en openhartige verhalen. Talrijk zijn de uitweidingen over de verhouding van kunst, leven en religie. Een verbluffend woordgebruik, soms omslachtig door een toegespitste nauwkeurigheid, die het cliché bewust en aangeduid omzeilt, valt ook in deze bundel reisbrieven op. Herdruk als deel van een nieuwe uitgave van het verzameld werk van de onlangs met de Prijs der Nederlandse Letteren bekroonde schrijver (1923), niet in verzamelbanden, zoals de recente uitgave van Veen, maar elk werk afzonderlijk in een verzorgde gebonden uitgave op pocketformaat. Vrij kleine druk.

Over Gerard Reve

Gerard Reve (Amsterdam, 14 december 1923 – Zulte, Oost-Vlaanderen, 8 april 2006), geboren als Gerard Kornelis van het Reve, was een Nederlands schrijver en dichter. Zijn bekendste werken zijn De avonden (roman, 1947), Werther Nieland (novelle, 1949), Op weg naar het einde (epistolair proza, 1963) en Nader tot U (proza, 1966). Samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans wordt hij tot De Grote Drie van de naoorlogse Nederlandse schrijvers gerekend.

Levensloop

Reve werd geboren om half zes in de namiddag, in de Amsterdamse Van Hallstraat 25". Zijn ouders waren Gerard J.M. van het Reve, een schrijver en journalist, onder andere schrijvend onder de naam Gerard Vanter, en Janetta Jacoba (Nette) Doornbusch. Beide ouders waren overtuigde communisten; vader Van het Reve bezocht in 1922 een van de congressen van de Komintern in Moskou. De latere slavist, Rusland-kenner en Leidse hoogleraar Karel…Lees verder op Wikipedia