Boek
Nederlands

De avonden : een winterverhaal

Gerard Reve (auteur)
+1
De avonden : een winterverhaal
×
De avonden : een winterverhaal De avonden : een winterverhaal

De avonden : een winterverhaal

Een jongeman in naoorlogs Amsterdam voelt zich rond Kerstmis beklemd door zijn kleinburgerlijke omgeving en zijn zwartgallig innerlijk.
Titel
De avonden : een winterverhaal
Auteur
Gerard Reve
Taal
Nederlands
Editie
[Luxe ed.]
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2007
287 p. : ill.
ISBN
9789023427063

Besprekingen

Met onbekende bestemming

Aan de vooravond van de viering van 75 jaar bevrijding bespreekt Onno Blom acht literaire boeken die het beeld van de Duitse bezetting in Nederland hebben bepaald. Vandaag: De ondergang van de familie Boslowits van Gerard Reve.

De ondergang van de familie Boslowits, het debuut van Gerard Kornelis van het Reve, heeft lange tijd in de schaduw gestaan van zijn andere werk, maar het is een van de meest weerloze en weemoedige verhalen die er over de oorlog zijn geschreven.

Het verhaal is een hartverscheurend voorbeeld van de kunst van het zwijgen: een Joods gezin wordt vervolgd en weggevoerd, maar Reve vertelt het op ondramatische, haast vederlichte wijze - waardoor het nóg harder aankomt.

In december 1946 verscheen De ondergang van de familie Boslowits in het literaire tijdschrift Criterium onder de schuilnaam Simon van het Reve, waaronder in 1947 ook de roman De avonden werd gepubliceerd. In 1950 werd het verhaal door De Bezige Bij als afzonderlijk boekje uitgegeven en Geert van Oorschot gaf het daarna jarenlang uit samen met Werther Nieland.

Reve was bij de verschijning van zijn literaire debuut leerling-journalist bij Het Parool en nog niet 'wereldberoemd in Noord- en Zuid-Holla…Lees verder

Zeventig jaar De Avonden, een van de belangrijkste boeken uit onze letterkunde en in Gerard Reves oeuvre. Ter gelegenheid van dit jubileum verscheen er van alles. De Bezige Bij maakte een tweelinguitgave van de 58ste druk van De Avonden en van de herdruk van De Kleine Neurasthenicus* (1922) door H.G. de Cock, een belangrijk boek voor de jonge Reve (en nu voor de Reve-studie). Die laatste uitgave is meer dan zinvol; deze herdruk van De Avonden in dezelfde vormgeving (jaren '20) is een overbodig anachronisme. Nieuw aan de herdruk is een brief van Reves leraar geschiedenis Jacques Presser, een ontroerende brief, ook in facsimile afgedrukt. Verder oogt de herdruk weinig aantrekkelijk in dit jute-achtige linnen. Er zijn goedkopere, even goede en plezieriger edities voorhanden van dit meesterwerk. Vrij kleine druk.

Over Gerard Reve

Gerard Reve (Amsterdam, 14 december 1923 – Zulte, Oost-Vlaanderen, 8 april 2006), geboren als Gerard Kornelis van het Reve, was een Nederlands schrijver en dichter. Zijn bekendste werken zijn De avonden (roman, 1947), Werther Nieland (novelle, 1949), Op weg naar het einde (epistolair proza, 1963) en Nader tot U (proza, 1966). Samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans wordt hij tot De Grote Drie van de naoorlogse Nederlandse schrijvers gerekend.

Levensloop

Reve werd geboren om half zes in de namiddag, in de Amsterdamse Van Hallstraat 25". Zijn ouders waren Gerard J.M. van het Reve, een schrijver en journalist, onder andere schrijvend onder de naam Gerard Vanter, en Janetta Jacoba (Nette) Doornbusch. Beide ouders waren overtuigde communisten; vader Van het Reve bezocht in 1922 een van de congressen van de Komintern in Moskou. De latere slavist, Rusland-kenner en Leidse hoogleraar Karel…Lees verder op Wikipedia